Tennispark

Winterregels

Op ons park kan er in de winter vaak worden getennist. Maar niet altijd. In sommige situaties is spelen niet toegestaan, omdat dat serieuze schade aan de banen kan veroorzaken. Daarom geldt een aantal winterregels. 

Op www.knltb.nl staat wat interessante informatie over de bespeelbaarheid van de banen in de winter. Onderaan deze pagina een korte samenvatting.

De gravelbanen

In het algemeen geldt dat de gravelbanen in de winter (dus vanaf 1 november) zijn gesloten. Je kunt dus geen speelrechten ontlenen aan het lidmaatschap. Het bestuur probeert echter ook de gravelbanen in de winter zo lang mogelijk open te houden. Dit kan alleen als alle leden meewerken en zich houden aan de volgende regels:

De gravelbanen zijn in de winter alleen open als ze opengesteld zijn op het afhangsysteem. Check verder of de banen bespeelbaar zijn via onderstaande schema, dat ook bij de banen hangt.

Het betreden en/of bespelen van de banen terwijl ze op het afhangsysteem gesloten zijn of wanneer je volgens bovenstaand beslisschema niet mag spelen, levert schade op aan de gravelbanen. Het repareren hiervan kost Iduna veel geld. Het is dan ook ten strengste verboden. Soms constateert het bestuur dat mensen toch op gesloten gravelbanen spelen. Is dit het geval, dan krijg je een waarschuwing. Bij de tweede waarschuwing volgt een schorsing voor een half jaar.

Beste mensen, laat het niet zover komen: we willen veel kunnen spelen in de winter, maar niet ten koste van de kwaliteit van de banen!

De Smashcourtbanen en de Padelbaan

De smashcourtbanen en de padelbaan zullen een groot deel van de winter wel bespeelbaar zijn. Echter ook hier kunnen weersomstandigheden reden zijn om de banen niet te betreden. Bij twijfel: niet spelen!

Voor het bespelen van de smashcourtbanen wanneer het niet kan, gelden dezelfde sancties als bij de gravelbanen.

Onder baanbezetting kun je zien of de banen gesloten zijn of niet. Is dat niet het geval, dan zul je zelf ter plekke moeten constateren of er gespeeld kan worden.

Toegang met ledenpas

Met je ledenpas kun je het toegangshek naar het park openen. Het clubhuis is gesloten, maar met het pasje zijn de toiletten wel bereikbaar. Ook de bestuurskamer in het paviljoen kan vanaf het terras met de ledenpas geopend worden.

Verlichting

Wil je spelen op een baan die op dat moment niet verlicht is, dan kun je de verlichting zelf aandoen. Dit doe je met het bedieningspaneel dat aan de zijkant van het clubhuis hangt. De Padelbaan heeft een eigen lichtknop die rechts aan de buitenkant van de padelbaan zit.

Baan 1 t/m 10 en de padelbaan hebben LED-verlichting. Zorg ervoor dat je na het spelen op deze banen de lichten ook weer uitschakelt na het spelen.

Voor de banen met traditionle verlichting geldt dat de knop gaat knipperen als je de verlichting inschakelt. De lampen gaan dan vanzelf aan. Druk dus niet de knipperende knop in.

Alle verlichting gaat vanzelf uit om ongeveer 23.00 uur. 

Afhangregels in de winter

In de winterperiode gelden de volgende, extra afhangregels i.v.m. de drukte op de smashcourtbanen en padelbaan.

 1. Een lid mag slechts 1 uur per dag een smashcourtbaan afhangen (dus 2x enkel of 1x
  dubbelspel) of als alternatief de padelbaan.
 2. Een lid mag niet afhangen op dagen dat hij tennisles/training krijgt.

Dit wil niet zeggen dat er dan niet gespeeld mag worden. Dat mag, zonder extra af te hangen, zodat de baan beschikbaar blijft voor anderen die nog niet gespeeld hebben dan wel geen les hebben.

Het bestuur is gerechtigd deze winterregels eerder te laten ingaan, wanneer niet alle gravelbanen meer open zijn en de wachttijden te ver oplopen. In dit geval zal er een melding boven het afhangbord gehangen worden.

Geen introductie in de winter

Omdat de belangstelling om in de winter te spelen elk jaar erg groot is, is het introduceren van niet-leden niet toegestaan. Ook moet je de baan waarop je wilt spelen op de 'normale' wijze afhangen.

Ballen

In de winter spel je met eigen ballen, behalve als er nog ballen van het zomerseizoen over zijn.

Bespeelbaarheid in de winter

Het probleem van de banen in de winter is met name de zogenoemde opdooi. Met uitzondering van baan 5 en 6 en de padelbaan, zijn onze banen gefundeerd op lava. Als water in deze lavafundatie bevriest, neemt het volume sterk toe. Gevolg is dat de lavakorrels omhoog komen. Als het bevroren water in de fundatie gaat smelten, is er sprake van opdooi en verliest de uitgezette massa zijn stabiliteit.

Als je de banen in deze fase betreedt, dan beschadigt deze laag lava. Pas als de lavafundatie in zijn geheel is teruggezakt, is dit probleem voorbij. Het is dus belangrijk om te wachten tot de dooi er helemaal uit is.
Om de bespeelbaarheid te verbeteren, kunnen de banen na de vorst worden gewalst. Maar ook dit kan dus pas als de dooi eruit is. Dit walsen moet altijd gebeuren door of in overleg met de Park- en paviljoencommissie.

Banen 5 en 6 zijn gefundeerd op een soort beton. Daar is van opdooi geen sprake. Vandaar dat deze banen in de winter vaker kunnen worden bespeeld.

Meer over wat winterse omstandigheden doen met de banen staat op www.knltb.nl.

Park en paviljoen

Het tennispark van ULTC-Iduna ligt op een mooie plek in de Voorveldsepolder in Utrecht, Ariënslaan 18. Je kunt bij Iduna het hele jaar tennissen. Het park heeft 14 tennisbanen, waarvan 9 gravel (baan 1 t/m 4, 7 t/m 11) en 5 smashcourt (baan 5,6 en 12 t/m 14). In de wintermaanden staat er een blaashal over de banen 12, 13 en 14, en kunnen leden een baan huren om overdekt te tennissen. Daarnaast heeft Iduna ook een padelbaan. De padelbaan kan eveneens gebruikt worden als oefenmuur (mits de padelbaan niet afgehangen is).

Plattegrond

Alle banen zijn voorzien van verlichting. Je kunt dus ook 's avonds (tot 23.00 uur) tennissen. 

Paviljoen 

Midden op het tennispark staat een mooi paviljoen met een groot terras en tuin met loungeplekken. 

Bar
De bar wordt per 1 januari 2016 gepacht door Jesse van der Sluijs.Aan de bar kan contant én via PIN worden betaald.

Toiletten
In het paviljoen bevinden zich beneden de dames- en herentoiletten alsmede een invalidetoilet.

Kleedruimtes 
In het paviljoen bevinden zich kleedruimtes met douchegelegenheid. 

Wifi-netwerk
ULTC-Iduna heeft een wifi-netwerk, waar je gratis gebruik van kunt maken.

Terras

Voor het paviljoen ligt een groot terras en tuin met loungeplekken met uitzicht op alle banen.

Loungeplekken

Tribune 

Langs het centrecourt staat een tribune om de wedstrijden op baan 1 goed te kunnen bekijken, bijvoorbeeld tijdens het open toernooi.


Tennispark rookvrij

ULTC-Iduna doet mee aan landelijke actie “een rookvrije generatie”. Ons tennispark is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. We geven kinderen graag het goede voorbeeld. We hebben daarom vanaf 1 januari 2018 de stap gezet naar een rookvrij sportterrein.  Hiermee beschermen we de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Zo biedt ULTC-Iduna iedereen een gezonde en veilige sportomgeving.

Het bestuur omarmt het landelijke initiatief van de Hartstichting, KWF kankerbestrijding en het Longfonds. Er zijn posters en borden opgehangen en we zullen met de leden in gesprek gaan over (niet-)roken.

Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.

Met name tijdens jeugdactiviteiten, tijden dat jeugd aanwezig is en langs de banen hoort er niet gerookt te worden. Wát merken de leden en bezoekers op het tennispark van Iduna?

Er zijn uitingen opgehangen op markante punten, waaruit blijkt dat ULTC-Iduna een rookvrij sportpark is. Asbakken zullen niet meer standaard worden uitgestald op het terras.

We hebben er vertrouwen in dat de leden en bezoekers elkaar motiveren en aanspreken wanneer er tijdens jeugd activiteiten of direct langs de baan wordt gerookt. Met name onze jeugd willen wij beschermen tegen de schadelijke invloeden van het zien roken.

We gaan de landelijke campagne een warm hart toedragen door in nieuwsbrieven, op de website en uitingen tijdens activiteiten het beleid van Iduna uit te dragen.

Vanaf 1 januari 2018 zijn wij rookvrij. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers om buiten het zicht en buiten het terrein te roken. De plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de banen en het terras zijn rookvrij.

Tennisballen

Zoals iedereen weet stelt Iduna ballen beschikbaar om mee te tennissen. Aangezien Dunlop geen blikken met 4 ballen meer levert, ontstond er in het verleden nogal een rommeltje bij het ballentableau. Zo erg dat op een gegeven moment een bijgeplaatst tafeltje vol stond met ballenblikken. Geen gezicht natuurlijk!

Daarom hebben we speciale ballenkokers gemaakt waar 4 ballen in kunnen. Jesse houdt de kwaliteit van de ballen in de gaten maar ook van de leden wordt enige medewerking verwacht:

 1. Neem per baan maar 1 koker mee zodat er voldoende ballen overblijven voor anderen en baanwisselingen.
 2. Stop geen gevonden lesballen (niet Dunlop) in de kokers maar lever ze in bij de vrijwel altijd aanwezige BTA tennisleraren.
 3. Haal ballen die je over de omheining slaat direct op (tenzij ze in de sloot beland zijn).
 4. Breng de kokers terug na spelen en stop ze weer in het tableau (geel gedeelte voor senioren, andere kleuren voor jeugd).
 5. Attendeer Jesse erop als er veel kokers leeg of maar half gevuld blijken te zijn zodat hij ze kan aanvullen.

Met zijn allen kunnen we er zo voor zorgen dat deze in Nederland unieke en voor leden erg goedkope ballenvoorziening opgeruimd en beheersbaar blijft!

Baanverlichting

Alle banen bij Iduna zijn verlicht. Zo kan er dus ook 's avonds worden gespeeld. Baan 1 t/m 10 alsmede de Padelbaan hebben LED-verlichting. Die banen verbuiken dus een stuk minder energie. Baan 11 t/m 14 hebben nog de traditionele verlichting.

Het is de bedoeling dat de leden de lichten zelf aan en uit zetten. Vooral dat laatste is belangrijk, zeker voor de LED-verlichting. Want één van de voordelen van LED is dat je niet hoeft te wachten om het licht weer aan te doen als je het hebt uitgeschakeld. Dus ben je klaar met tennissen op baan 1 t/m 10 of de padelbaan en komt er niemand direct na jou de baan op, zet dan de verlichting uit. En verwacht je dat op baan 11 t/m 14 de rest van de avond niemand meer komt, zet dan ook die lichten uit. Zo kunnen we met z’n allen een hoop energie besparen!

De bediening van de verlichting bevindt zich aan de buitenkant naast de buiteningang van de bestuurskamer.
Voor de padelbaan zit de verlichtingsknop rechts aan de buitenkant van de padelbaan.

Banen afhangen met ledenpas

Iduna maakt gebruik van een digitaal afhangsysteem. Het afhangscherm staat bij de terrasingang van het clubhuis. Als je de contributie hebt betaald, kun je bij de bar de KNLTB-ledenpas voor het nieuwe seizoen ophalen. Dit pasje moet je gebruiken voor het afhangen van een baan. 

Het Afhangsysteem werkt zowel voor de tennisbanen als de padelbaan

Zo werkt het

Rechts op het scherm zit een keuzeknop
Zie je op het scherm de 14 tennisbanen en wil je Padel spelen, druk dan op de Padel knop om over te schakelen naar het Padelscherm
Zie je op het scherm de padelbaan en wil je Tennis spelen, druk dan op de Tennis knop om over te schakelen naar het Tennisscherm

Haal je ledenpas door de paslezer. Op het scherm verschijnt je foto.

Haal de ledenpas van de medespeler(s) door de paslezer. Op het scherm verschijnen de foto's van alle spelers.
Druk onderaan het scherm op 'Baankeuze'. De beschikbare banen worden aangeboden. Voor uitleg van de icoontjes klik hier.
Druk op de baan waarop je wilt gaan spelen, en klik op 'Reserveer'. Op het scherm wordt de speeltijd bevestigd.
Druk op 'Scherm sluiten'.
Wil je iets wijzigen, annuleren of spelers toevoegen, haal dan eerst de pas door de paslezer.


Afhangregels
Je bent verplicht af te hangen, ook al zijn de banen niet allemaal bezet.
Om te kunnen afhangen zijn minimaal twee passen nodig. (Voor de padelbaan zijn 4 passen nodig)
Hang eerst af op banen waar de speeltijd is verstreken, anders daar waar maar twee leden spelen.
Het is toegestaan een baan af te hangen en daarna het park te verlaten, mits je correct hebt afgehangen en de afhangtijd aansluit op een direct daaraan voorafgaande speelperiode. Je moet wel 10 minuten voor de aanvang van uw speeltijd aanwezig zijn.
Het is niet toegestaan een baan af te hangen, als je training hebt. Pas na afloop van de training mag een baan worden afgehangen.
Ben je je ledenpas vergeten? Vraag dan aan de bar een dagcode.
Werkt de pas werkt niet? Meld dit bij de bar.
Introducé: Eerst melden bij de bar voor een introducépasje.

Je kan niet padel spelen en ook alvast een tennisbaan afhangen of omgekeerd

Speelrechten

Tennis
Speelduur enkelspel is 30 minuten (= twee pasjes). Speelduur dubbelspel is 60 minuten (=vier pasjes). Afhangen met drie pasjes geeft recht op 30 minuten. 
Padel
Speelduur 45 minuten (vier pasjes)

Problemen of vragen?
Vraag aan de bar, of bel met Theo Kraaijkamp, 06-20013242

Regels voor het introduceren van niet-leden

Het is voor leden mogelijk niet-leden op bepaalde momenten te introduceren (artikel 3b van het Huishoudelijk Reglement).

Hiervoor gelden de volgende spelregels

 • Je kunt maximaal drie keer per jaar een niet-lid introduceren. 
 • Introduceren kan slechts tot 18.30 uur.
 • Introductie op de avonden is slechts mogelijk na 1 juli, tenzij het bestuur anders heeft aangegeven.
 • Regelmatige introductie (meer dan driemaal) van niet-leden is slechts mogelijk na goedkeuring van de Technische Commissie of het bestuur. (Zij stellen het maximum aantal introducties vast). Deze voorziening geldt voor speciale selectieleden.
 • Voor het introduceren wordt een vergoeding voor het gebruik van de faciliteiten gevraagd. De hoogte van de introductievergoeding wordt jaarlijks door het bestuur vastgesteld. Dit jaar is dat € 7,50 voor senioren en € 5,00 voor de jeugd.
 • De betaling van het verschuldigde bedrag vindt plaats aan de bar.
 • De introducé heeft dezelfde speelrechten en plichten als een gewoon lid.

Banen reserveren voor activiteiten

Commissies die een bepaalde activiteit plannen en daarvoor één of meerdere banen (gravel of smashcourt) nodig hebben, kunnen als volgt banen reserveren.

 • Bepaal de datum waarop de activiteit plaatsvindt.
 • Bepaal de aanvangstijd en de eindtijd.
 • Bepaal hoeveel en eventueel welke banen nodig zijn.
 • Geef deze informatie tijdig door aan Theo Kraaijkamp (th.kraaijkamp@ziggo.nl).
 • Theo reserveert de banen in het afhangsysteem en bevestigt de banen per e-mail.

Wijzigingen doorgeven!
Op de zuil is de reservering via de kalenderfunctie te controleren. Wijzigingen in de planning gaarne direct doorgeven aan Theo Kraaijkamp of bij de bar.

Indien er op de dag van de activiteit iets gewijzigd moet worden, dan kan dat via de bar geregeld worden. Maak daar alleen gebruik van wanneer er meer banen nodig zijn of juist minder of andere banen, of als de reserveringstijd door regenpauzes overschreden wordt.