Competities voor de jeugd

Competities voor de jeugd

Voor de jeugd zijn er verschillende competities, ingedeeld naar leeftijd en speelniveau. Bij Iduna kun je aan al deze competities meedoen. Wedstrijden spelen, ook tegen andere verenigingen, maakt tennis leuker. Je leert er beter van tennissen en je speelt in een team. Dit kan tegenwoordig vanaf het moment dat je op tennis gaat. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende competitievormen voor de jeugd.

Tenniskids – Blauw, Rood, Oranje, Groen 

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids:

  • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
  • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
  • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek:
  • Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

Er is de mogelijkheid om wedstrijdjes te spelen in de rode, oranje en groene competitie.

Je kunt meedoen in de categorieën rood (mini-veld) en oranje (driekwart veld). Beide categorieën kennen twee niveau's: rood/oranje 1 en rood/oranje 2. Samen met clubgenootjes vorm je een team dat thuis- en uitwedstrijden speelt. Meisjes en jongens spelen door elkaar. Voor meer informatie klik hier.

Voor de jeugdspelers die op een heel veld spelen met de groene bal, organiseert de KNLTB de groene competitie. Deze competitie wordt op de zondagen van de voor- en najaarscompetite. De groene competitie kent twee niveau's: groen 1 en groen 2. Je speelt met jouw team thuis- en uitwedstrijden in een poule. De teams zijn gemengd. Voor meer informatie klik hier.

Junioren 

 De Gele jeugd t/m 17 jaar heet voortaan Junioren. De oude naam was gebaseerd op de gele bal waarmee gespeeld wordt. Dit was echter niet voor iedereen duidelijk. Nu stroom je vanuit de Tenniskids dus door naar de Junioren, met de Junioren competitie en de Junioren toernooien.

Er zijn jongens-, meisjes- en gemengde teams. De competitie is ingedeeld in klassen, gebaseerd op speelsterktes. De competitie wordt gespeeld in het voor- en najaar. De voorjaarscompetitie wordt gespeeld op zaterdag en zondag. In het najaar wordt alleen op zondag gespeeld. Voor meer informatie klik hier.

Compact spelen

Compact spelen

Bij compact spelen wordt er op een stand van 40-40 1 beslissend punt gespeeld. Er is dus geen voordeel en nadeel: de game wordt meteen beslist. Er is ook geen derde set meer: in plaats daarvan wordt een wedstrijdtiebreak (tot de 10) gespeeld. Na afloop van de competitie zullen we de spelers vragen naar hun ervaringen. Zo willen wij de competitie in de toekomst zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van de jeugd. Wij kunnen dit overigens alleen zelf bepalen voor de thuiswedstrijden. Bij uitwedstrijden kunnen de oude regels nog gelden. Vraag dit na bij aankomst. In de groene competitie werd al gespeeld volgens de regels van compact spelen. Dat blijft ook zo, ongeacht op welke vereniging je speelt. Veel plezier!