Competities voor de jeugd

Competities voor de jeugd

Voor de jeugd zijn er verschillende competities, ingedeeld naar leeftijd en speelniveau. Bij Iduna kun je aan al deze competities meedoen. Wedstrijden spelen, ook tegen andere verenigingen, maakt tennis leuker. Je leert er beter van tennissen en je speelt in een team. Dit kan tegenwoordig vanaf het moment dat je op tennis gaat. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende competitievormen voor de jeugd.

World Tour

Voor de jongste jeugd organiseert de KNLTB de World Tour. De jongste jeugd speelt hierbij een aantal zondagen per jaar korte wedstrijden. Hierbij wordt de kalender van de profs van de ATP gevolgd. De speeldagen zijn vernoemd naar bekende toernooien. Je kunt meedoen aan de World Tour in de categorieën rood (mini-veld) en oranje (driekwart veld). Beide categorieën kennen twee niveau's: rood/oranje 1 en rood/oranje 2. Samen met clubgenootjes vorm je een team dat thuis- en uitwedstrijden speelt. Meisjes en jongens spelen door elkaar. Voor meer informatie klik hier.

Groene competitie

Voor de jeugdspelers die op een heel veld spelen met de groene bal, organiseert de KNLTB de groene competitie. Deze competitie wordt vanaf 2017 gespeeld op de zondagen van de voor- en najaarscompetite. De groene competitie kent twee niveau's: groen 1 en groen 2. Je speelt met jouw team thuis- en uitwedstrijden in een poule. De teams zijn gemengd. Voor meer informatie klik hier.

Gele competitie t/m 14 en t/m 17

Voor de jeugdspelers die op een heel veld spelen met de gele bal, organiseert de KNLTB de reguliere jeugdcompetitie in de leeftijdsklassen t/m 14 en t/m 17. Er zijn jongens-, meisjes- en gemengde teams. De competitie is ingedeeld in klassen, gebaseerd op speelsterktes. De competitie wordt gespeeld in het voor- en najaar. De voorjaarscompetitie wordt gespeeld op zaterdag en zondag. In het najaar wordt alleen op zondag gespeeld. Voor meer informatie klik hier.

Compact spelen

Compact spelen

Bij compact spelen wordt er op een stand van 40-40 1 beslissend punt gespeeld. Er is dus geen voordeel en nadeel: de game wordt meteen beslist. Er is ook geen derde set meer: in plaats daarvan wordt een wedstrijdtiebreak (tot de 10) gespeeld. Na afloop van de competitie zullen we de spelers vragen naar hun ervaringen. Zo willen wij de competitie in de toekomst zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van de jeugd. Wij kunnen dit overigens alleen zelf bepalen voor de thuiswedstrijden. Bij uitwedstrijden kunnen de oude regels nog gelden. Vraag dit na bij aankomst. In de groene competitie werd al gespeeld volgens de regels van compact spelen. Dat blijft ook zo, ongeacht op welke vereniging je speelt. Veel plezier!