Beschrijvingen verdachten

Berry Bokma

Persoonlijk

Zeker ben je een populaire figuur. Voor de gewone gasten vanwege je gulle schenkwijze, voor ingewijden vanwege andere zaken. Ze kunnen het zo gek niet vragen of jij kunt het leveren. Pilletjes en poedertjes vormen je belangrijkste business, maar je regelt net zo makkelijk het contact met een gezelschapsmeisje of jongen voor één avond. Berry Bokma kent alle wegen. Eén telefoontje naar het juiste adres en bij de parkingang staat de bestelling klaar. Klanten durven je alles te vragen, omdat ze weten dat je discreet bent. Dat is de professionaliteit waar jij trots op bent.

Je verkoopt geen versneden spul of andere troep, want dat is slecht voor je naam. Jouw koopwaar is van goede kwaliteit. En je geeft altijd wat extra. Een half pilletje bij een snuif, of andersom. Een succesformule. Een tevreden klant komt altijd terug.

Ja, je bent blij dat je deze baan als barkeeper hebt aangenomen, een jaartje geleden. Vroeger dealde je op straat, maar dat was veel gevaarlijker. Je klanten waren vaak agressief, je werd regelmatig opgepakt door de politie en de concurrentie was moordend. Daar heb je in het park allemaal geen last van. Het salaris stelt niks voor, en dat is ook een reden om je handel voort te zetten. Niemand van je collega's verdenkt je, want je werkt hard, hebt voor iedereen aandacht (tenslotte is iedereen een potentiële klant) en je bent altijd op tijd. Je klanten maken je ook niet verdacht, het zijn beschaafde verslaafden. Jaaa, dit is een goudmijntje.

Je hebt ervoor gezorgd dat je wat voorraad van het een en ander hebt. Een deel ervan zit in je broekzakken, een deel leg je onder de bar, achter de schoonmaakspullen. Jij bent degene die de bar poetst aan het eind van de avond, dus je komt het vanzelf weer tegen - als het niet allang op is, tenminste!

'Hey Berryman, hoe gaat het!' Voor je staat een man nerveus aan zijn paarse couturejasje te plukken. Vaag herken je hem van een vorige keer. Hij bestelt drie cocktails en gooit er een meteen in zijn keel. 'Heb je nog iets relaxter ook?'

Je checkt even of hij echt bedoelt wat je denkt en knikt dan. In de donkerte van de trap achter de bar, reken je een zakje met hem af. Je kijkt hem na terwijl hij weg trippelt, in de richting van een kluwen zich verdringende mensen. Hij hoort er kennelijk bij.

'In een woord zalig, die cocktail, wat een fantastische combinatie. Ik word er helemaal blij van en het is al zo'n superavond.' De adembenemende Venus glimlacht breed naar je, aan de arm van een oudere man. Je zou haar wel de hele nacht cocktails willen geven waar ze blij van werd. Maar net als je daar een subtiel grapje over wilt maken, omhelst iemand haar en voert haar mee.' Matt, schatje!' hoor je de actrice zeggen. Je herkent de man van daarstraks. Hij kijkt nog even om en knipoogt. Verschillende mensen komen naar je toe voor gewone of minder gewone verzoekjes. Het gaat lekker, de tijd vliegt. De eerste man blijkt nogal een grootverbruiker. Maar hij kan het aan, dat is duidelijk.

Al voor twaalven is je voorraad grotendeels op. In de gang waar niemand je kan zien, tel je tevreden je winst uit. Dan hoor je aan de geluiden dat er iets is gebeurd. 'Venus!' hoor je en even later: 'Overdose!' Je schrikt wel even, maar je weet zeker dat zij van jou niets heeft gekocht. Nee, natuurlijk kan het niet aan jouw spul liggen, jij hebt uitsluitend goede kwaliteit. Dat weet je bijna wel zeker. Had ze jouw pilletjes genomen, dan had ze nu nog staan dansen. De hele nacht door, als ze had gewild. En trouwens, wie zou het kunnen bewijzen?

Motief
Hebzucht: Je verdient graag veel geld op een eenvoudige wijze. Het salaris van een barman stelt niets voor maar levert wel goede contacten om te dealen.

Sander Sladan

Persoonlijk  

Venus: haar ogen, haar dijen, haar lippen, haar borsten... Al vanaf de eerste les ben je verliefd op haar. De trainingen waren een groot feest. Jammer alleen dat die Matt er steeds bij hing, wat moest die toch de hele tijd met zijn kleffe gedrag? Je moet echt niks van die jongen hebben, al laat je dat natuurlijk niet te veel merken.

Je bent eraan gewend dat mensen je tegenwerken. Neem nou die spelersmakelaar. Alsof hij ook maar één grammetje verstand van tennissen heeft, zo stond hij te eisen dat hij invloed had op het trainingsprogramma. Zelfs een veto over de wedstrijden heeft hij gekregen. Hij wilde per se die Matt Klopper als medespeler van Venus. Dat heeft je een hoop verloren wedstrijden gekost. 

Toen de trainingen aan Venus achter de rug waren, en ze met andere trainers de wereld in trok en overwinningen aan elkaar reeg, miste je Venus meteen verschrikkelijk. Ze ging ook niet in op je uitnodigingen om samen te gaan eten, of om een keer bij je trainingen te komen kijken. Daarom heb je je toen maar op filmpjes van vroegere trainingen gericht. Met veel plezier, kun je wel zeggen. Nachtenlang, wekenlang heb je gekeken, teruggespoeld, herhaald en herhaald. Zoals je al dacht speelde ze veel beter dan haar medespeler en die heb je dan ook heimelijk tegengewerkt. Onbelangrijk figuur. Het gaat om Venus, Venus, je klassieke engel. Je hebt amper meer geslapen, niemand gesproken. Je bent totaal geobsedeerd geraakt van haar. Je gaat haar gelukkig maken; rijk, beroemd en gelukkig... met jou, de gevierde tennistrainer Sander Sladan. Je hebt al een huis als een kasteeltje voor haar gekocht. Het zal haar aan niets ontbreken. Altijd zal ze de jouwe zijn. Wacht maar, straks, als ze je weer ziet en de foto van haar nieuwe huis. Ze zal zich realiseren dat ze niet zonder je kan. Vanavond, vanavond gaat het gebeuren.

 Je avond begint met ijsberen. IJsberen door de hal. Venus en Matt zijn te laat. En dan komt Matt, maar zonder Venus. Je belt haar, maar ze neemt niet op. Pas als de tennisclinic al had moeten beginnen, komt ze binnen gewandeld. Maar wie is dat aan haar arm? Djiezus. De spelersmakelaar. Die sneue ouwe bok. Wat moet ze daar nou weer mee?

Je laat natuurlijk niks merken van je boosheid. Je begeleidt haar naar het paviljoen, probeert de spelersmakelaar duidelijk te maken dat jij zijn rol als begeleider overneemt en pakt haar mantel aan. 'Je ziet er betoverend uit in die cocktaildress,' zeg je tegen haar en dat meen je, ondanks je boosheid. Het maakt trouwens niet uit wat ze draagt, in gedachten zie je haar al door de vertrekken van jullie liefdeskasteeltje wandelen, morgenochtend, in een ponnetje zonder iets. Vanuit je ooghoek zie je Matt tussen de jassen. Hij hangt net de zijne op en staart je met grote ogen aan als je Venus je complimentje geeft. Pas later begrijp je dat hij je verkeerd heeft verstaan. Tovercocktail, haha, wat een giller.

Hoewel de loopbaan van Venus zoals verwacht een daverend succes is, heeft Venus niet door dat jij degene bent aan wie ze dit alles te danken heeft. Ze blijft die loser van een spelersmakelaar maar vasthouden.

Halverwege de avond staat opeens die journaliste voor je, hoe heet ze. 'Vertel het me maar,' zegt ze. 'Ik heb mijn boekje niet bij me, daar gaat het nu niet om. Er zit je iets dwars, niet? Hoe kan dat nou, op zo'n succesvolle avond.'

Je hebt je hart gelucht. Het is een verademing met zo'n begripvol iemand te praten. Aan het eind van het gesprek teken je vluchtig een schets van het liefdesparadijsje. Hélène is diep onder de indruk. 'Fantastisch,' zegt ze zacht, 'jij weet hoe je een vrouw gelukkig moet maken.'

Het gesprek met Hélène heeft je nieuwe moed ge- geven. Je gaat haar vertellen wat een prachtige toekomst je voor haar uitgestippeld hebt. Je loopt naar Venus toe en drukt haar tegen je aan. 'Schoonheid van me,' zeg je tegen haar. Engeltje, je bent van mij, ik ga je gelukkig maken.'

Tot je verbijstering rukt ze zich los en kijkt je giftig aan. 'Ouwe gek,' sist ze je toe. 'Tijdens de trainingen zat je ook al zo te geilen. Met jou wil ik nooit meer iets te maken hebben.' Dan beent ze weg, rechtstreeks in de armen van die mafkees van een spelersmakelaar.

Een enorme woede borrelt er in je omhoog. Wie denkt ze wel dat ze is! En dan komt ook die Matt nog tegen je aan zeuren. Je schudt hem zo snel mogelijk af en gaat woedend op zoek naar Venus. Je gaat je nu niet meer inhouden, je gaat haar meenemen, het is voor haar eigen bestwil.

Als je bij de dansvloer komt, zie je haar nog net neerzijgen...

Motief
Hartstocht

Karel Kassa

Persoonlijk  

Er is een grote spanning tussen jou en Venus. Tja. Het vreemde is dat je eigenlijk niet zo dol op vrouwen bent, maar met haar voel je je altijd ontzettend op je gemak. Je weet niet precies wat ze in je ziet, maar zeker is dat ze graag bij je is. Ze is je beschermelinge. Je wilt haar behoeden voor het kwaad, ze roept de ridder in je op, of moet ik zeggen redder. Je moet er niet aan denken dat haar iets zou overkomen.

Eigenlijk ben je inmiddels een erudiete, oudere man. Het jachtige leven van jonge mensen van nu kan je niet meer boeien, hoeft je ook niet te boeien, vind je zelf. Alles is al eens eerder gedaan. Wel streelt het je ego dat zo'n mooie jonge vrouw aan jouw arm wil lopen tijdens zo'n avond. Zo geef je die jonge slijmballetjes mooi het nakijken.

Je hebt bij de trainer ooit aangedrongen om Matt Klopper op te stellen als dubbelpartner van Venus. Niet dat je Matt zo goed vindt, maar je moest wel, wil je ooit nog van hem af komen. Ooit was er die nacht. Matt vond je in kennelijke staat in het café op de hoek en nam je mee naar huis. Je herinnert je niet veel van die nacht, maar vanaf dat moment kwam hij regelmatig aan je deur. Je probeerde hem buiten te houden, maar hij dreigde naar de pers te lopen met het bericht dat jullie een relatie hadden.

Jij kunt je dat niet veroorloven. Natuurlijk zijn er beroemde mensen die uitkomen voor hun homoseksualiteit, maar jij zou vreselijk door de mand vallen. Je hebt in de loop van tientallen jaren een goede naam opgebouwd en in interviews gepocht over je vele vriendinnen. Je kunt het je bewonderaars niet aandoen ineens met een vreemde seksuele voorkeur op de proppen te komen.

Matt voelde je angst feilloos aan en weet precies hoe hij je zo ver moet krijgen dat je elke keer weer betaalt. Hij komt elke maand, en soms wel vaker, aan de deur met zijn dreigementen. Je betaalt hem maar, alles beter dan dat je goede naam eraan gaat.

Toen Venus doorbrak in de Internationale tenniswereld, dwong hij je ervoor te zorgen dat hij haar medespeler in de dubbel zou worden. Daarna zou hij je niet meer lastigvallen. Dan was je bevrijd. Voor hem natuurlijk een prachtige kans om verder te komen in de tenniswereld. Uiteindelijk ben je akkoord gegaan. In de hoop dat hij je nu dan eindelijk met rust zal laten.

Toen je je twee jaar geleden, ontfermde over het nog ruwe tennisdiamantje Venus heb je geëist dat Matt haar medespeler in de dubbel zou worden. Je hebt daar flink voor moeten knokken, want Matt was bepaald niet de keuze van de trainer.

Tot je verbijstering heb je gemerkt dat Matt steeds minder vaak wedstrijden met Venus speelt. Je kunt het niet geloven. Een man met jouw reputatie en invloed, en dan zetten ze een van je protegés zomaar opzij!

Je bent woest omdat je ego is gekrenkt. En doodsbang dat Matt Klopper loslippig wordt over zijn intieme bezoekjes aan jou. Je probeert hem te vertellen dat jij je best hebt gedaan, maar Matt kijkt met rode ogen naar Venus. Zij is het, die dit veroorzaakt heeft, zegt hij.

Je weet niet wat je hoort. Juist Venus, de enige die je een warm hart toe draagt op dit hele rotfeest. Ze wil alleen de ster zijn. Zij alleen. Daarom was zij al die tijd zo lief en intiem met je! Ja, als je ziet hoe ze in de camera's lacht, vol zelfvertrouwen, dan weet je het zeker. Hoe kon je denken dat ze iets voor jou zou voelen!

Je probeert rustig te worden, beschaafd te blijven, maar dat lukt je niet. Uiteindelijk ga je weer naar Venus toe, met een drankje. Ze valt je om de hals, jullie dansen. Er staan te veel mensen om jullie heen, je kunt nu beslist geen conflict met haar aangaan. Dan pakt ze je weer vast en voert je mee, naar de gang bij de wc’s. Nu is het moment.

Plotseling begint ze je te zoenen, en voordat je het weet heeft ze een deur geopend en vallen jullie naar binnen. Je glas valt om. Je duwt haar tegen de muur aan. 'Jij hebt mijn reputatie verwoest met je ego...' Maar Venus laat niet met zich sollen. Ze schreeuwt en begint te slaan en te krabben. Dan is er plotseling fel licht. De deur is open en er komt een camera binnen. Je vlucht als de bliksem weg.

Je bent helemaal van slag. De ruzie met Venus, de camera's, je toekomst met de afpersende Matt, je kunt het allemaal niet meer bevatten. Je gaat naar de bar en drinkt nog wat. Je hoeft Venus niet meer te zien, besluit je. Natuurlijk stuurt ze je op dat moment net een sms’je. Nou, zo snel laat jij je niet kennen. Je leest 'm later wel een keer.

Motief  
IJdelheid: Door de grote ego van Venus is jouw reputatie als grote man in het tennis naar de knoppen. Je voelt je misbruikt. 

Matt Klopper

Persoonlijk  

Jij ziet er nog net zo lekker uit als vroeger omdat je een perfect netwerk hebt van mensen die goed zijn voor jou: hairdressers, boutiquehouders en vooruit dan, niet verder vertellen: een héél goede plastisch chirurg. Je hebt Venus geholpen - dat gaat nog eens van pas komen, daar heb je gevoel voor. Als jij gevraagd wordt heb je liever haar als medespeler dan iemand tegenover wie je niet uit de verf komt, zo werkt dat.

Je hebt al een hoop gezien, gedaan en gesnoept in het wereldje. Je kent iedereen en iedereen kent jou, al laten jullie dat meestal niet merken. Nog steeds in deze 21e eeuw durft niet iedereen voor zijn voorkeuren uit te komen. Mensen uit het sportwereldje, maar ook een politicus en de directeur van een groot telecombedrijf. Bij Karel Kassa kom je ook. Maar helaas wil hij geen lekkere spelletjes meer doen. Nou ja, dan vraag je toch alleen zijn geld, hij heeft echt meer dan genoeg. Toen bekend werd Karel Kassa zich over de loopbaan van Venus Azarenka zou ontfermen, heb je hem gezegd dat jij haar dubbelpartner wil zijn. Als de makelaar daarvoor zou zorgen hoeft hij niet bang te zijn dat jij per ongeluk loslippig wordt over zijn vermeende homoseksualiteit. Daar schrok die arme oude man wel van. Maar zie, het is gelukt!

Je kijkt al weken uit naar de Grand Opening van de Vrijdagavondcompetitie. Je outfit, de kleur van je haar, of je wel of niet in de camera's zou kijken, alles heb je bedacht, verworpen en opnieuw bedacht. Nu is het zo ver, je zit in de limousine voor Venus’ deur en ze komt maar niet. Je snapt er niets van. Je bent wel wat laat, maar is zij zonder jou gegaan? Door die toestanden is je entree niet zoals je wilde. Je beent in je eentje het paviljoen binnen en bent blij als je de trainer ziet. Die is in alle staten.

Je zit op de tribune. Venus kwam op het laatste moment aan, met de spelersmakelaar, die ouwe sok. Je moet wel lachen, zou zij met hem ook zo'n relatie hebben? Maar het lachen is je afgelopen maanden wel vergaan. Tot je verbijstering ben je bij wedstrijden van Venus steeds vaker vervangen door een andere dubbelpartner.

Je weet niet hoe je het hebt en durft tegen niemand iets te zeggen. Het ergste is dat ook niemand er iets over zegt tegen jou. Je kijkt naar de makelaar, maar die kijkt weg. De verrader. Je laat je toch niet kennen en blijft drankjes halen voor Venus.

Als je Berry Bokma ziet, herinner je je opeens een vorige keer. Berry Bokma kent alle wegen. Nou, jij kunt wel een nieuwe weg gebruiken. Je bestelt wat bij hem en krijgt wat je vraagt.

Misschien wil ze wel iets lekkers? Dat is niet iets om hardop te vragen. Je scheurt een blaadje uit je agenda en schrijft een briefje. Maar als je het onder haar neus houdt, schudt ze haar hoofd.

Gedurende de avond lijkt het wel of Venus je niet meer ziet staan. Ze flirt met Jan en alleman, trekt alle aandacht naar zich toe. Wel blijft ze glimlachend drankjes van je aannemen. Langzaam dringt tot je door dat zij geen moment van plan is geweest het succes met jou te delen. Sterker nog, waarschijnlijk wil ze liever in haar eentje schitteren met haar geslijm. Terwijl je successen boekt met zijn tweeën. Hoe heb je ooit kunnen denken dat zij onschuldig was?

Je bent boos, teleurgesteld en jaloers Je bent ingewisseld alsof je er niet toe doet en iedereen kan het zien. Dit is funest voor je carrière en dat is haar schuld. Venus heeft misbruik van je gemaakt.  Je bestelt een cocktail en in drie keer flink wat pilletjes en poedertjes. Daarmee moet het lukken. Je mengt ze door het drankje. Misschien kun je dan toch in ieder geval de perfecte overdose uitvoeren.

Je ziet haar toevallig net uit de gang bij de wc’s komen, met een camera achter haar aan. De makelaar is nergens meer te zien, mooi. Ze is moe en pakt het drankje gretig van je aan. Je gaat lekker de dansvloer op. Nog geen halfuur later zie je haar vallen. De tranen schieten in je ogen. Voor je het weet, sta je hartverscheurend te huilen.

Motief
Jaloezie: De dubbel met Venus moest jouw doorbraak worden als tennisser, maar je bent als een stuk vuil aan de kant gezet. Je medespeler Venus trekt echter wel alle aandacht.

Helene de Graaff

Persoonlijk

Je sleept je van de ene topwedstrijd naar het volgende sportfestijn, van jetset party of het nieuwste sterrenrestaurant. Je hebt maar een doel: verhalen optekenen zoals niemand anders dat kan. Voor het magazine, maar vooral voor jezelf. Je spaart intieme verhalen zoals anderen handtekeningen of declaratiebonnetjes. Je bent overal, om te zien wie waar verschijnt en met wie en je knoopt relaties aan met de meest uiteenlopende types. Natuurlijk met de sportsterren zelf, maar je weet dat de mensen eromheen minstens zoveel te vertellen hebben en vaak openhartiger zijn.

Die goeie neus voor verhalen heb je van je vader, die bij de recherche werkt. Al van kindsaf aan heeft hij je geleerd altijd alert te zijn op de schijnbaar onbelangrijke details. 'Hoeveel mensen staken er net over? Droeg die winkelbediende een bril? In welke auto reed hij net weg?'

Vanavond kan het niet anders of je gaat de vruchten plukken van je fantastische relatie met Venus zelf. Je hebt het vermoeden dat het een beetje gaat rommelen tussen de topsporters, en ook de trainer heeft een agenda die jij graag wilt leren kennen. Je weet zeker dat de beveiligingsbeambte ook wel wat te vertellen heeft, en natuurlijk allemansvriend Berry Bokma. Dus dat wordt weer een megabelangrijk artikel met Venus in de hoofdrol. Door Hélène de Graaff, who else? Oja, ze schenken altijd de smerigste drankjes bij zo'n feestje, dus jij hebt zoals altijd in je tasje je heupflaconnetje wodka.

Natuurlijk ben je al vroeg in het Iduna-paviljoen. De informatie die je voor aanvang van een evenement vergaart, kan van groot belang zijn. Met je schrijfblokje interview je de beveiligingsbeambte, Simone Sterk, wat mensen van het personeel, over het eten en de andere voorbereidingen. Bij sommige mensen, zoals de barkeeper, weet je dat je je blokje niet te- voorschijn moet halen. Dat werkt nou eenmaal beter.

Eindelijk is Venus binnen. Je zwaait, maar ze ziet je niet, ze is te laat en wordt meteen meegevoerd door de tennistrainer. Oké, je ziet haar na de clinic wel. Uiteraard kijk je tijdens de clinic meer naar de tribune dan naar het tennis. Als mensen zich onbespied wanen, vertellen gezichtsuitdrukkingen je meer dan je ooit zou kunnen vragen.

Ook na de clinic lukt het je niet bij Venus te komen. Ze vindt je concurrenten van de tv veel interessanter. Dat steekt je. Zonder jouw verhalen zou zij hier helemaal niet hebben gestaan.

 Je vraagt Simone wat ze van Venus vindt. 'Ik doe mijn werk,' bromt Simone. 'Mij zullen ze nergens op kunnen aanspreken.' Daar heb je dus niet veel aan.

Eindelijk krijg je iemand te pakken. De trainer Sander Sladan is duidelijk van streek. Je stelt hem gerust. 'Vertel je verhaal maar,' zeg je. 'Daar knap je van op. Ik haal mijn boekje niet eens tevoorschijn. Zo ben ik niet. En neem een slokje wodka. Dat doet je goed.' Je giet een lekker borreltje in het cocktailglas. Misschien kun je via hem bij Venus terechtkomen.

Tussendoor volg je Matt Klopper die rondloopt als een kip zonder kop en je lijkt te vermijden. Verdorie, wat is er aan de hand? Waarom krijg je niemand te spreken? Hebben ze soms een fatwa over je uitgesproken? Je drinkt wat meer wodka dan goed voor je is. Niks aan de hand, je bent wel wat gewend. Maar je moet nu toch eindelijk je verhaal halen!

Het wordt later en later en nog steeds heb je Venus niet gesproken. Je bent in alle staten. Over een uurtje heb je je deadline en je hebt nog geen enkel citaat. Je neemt nog een slok en besluit dat het nu of nooit is. Je stapt ferm op het kringetje af en dringt je tussen de mensen door. Iemand roept 'Au!' maar daar kun je je even geen rekenschap van geven. Daar is Venus, ze kijkt om en het lijkt wel of ze je niet eens herkent. Je grijpt haar bij de schouder.  'Venus!' Ze geeft een gil en meteen voel je een stevige hand om je nek. Voordat je het weet sta je tegen een muur. Het is Simone Sterk. 'Blijf uit haar buurt, rat,' sist ze.

Motief  
Erkenning: Venus heeft haar populariteit te danken aan jouw verhalen. Zonder jou zou ze hier vanavond helemaal niet staan. Ze heeft helemaal geen oog voor je, ze is alleen maar geïnteresseerd in die tv-reporters.

Simone Sterk

Persoonlijk

Je hebt deze functie aan moeten nemen toen je echtgenoot je verliet voor niemand minder dan Venus Azarenka, die toen bij hem wat reclamewerk deed. Hoewel zijn relatie natuurlijk al snel stukliep is je man nooit meer bij je teruggekomen. Je bent verbitterd, maar je slaat je er goed doorheen.

Toen je hoorde dat je Venus Azarenka onder je hoede kreeg, heb je nog geprobeerd te wisselen. Je kent jezelf, je hebt een allesoverheersend rechtvaardigheidsgevoel.

Maar het wisselen is niet gelukt. En je bent te loyaal om je ziek te melden. Je zult die bitch zijn wel beveiligen en niemand zal iets aan je merken, o nee. Jij hebt je carrière en die ga je niet in gevaar brengen. Althans niet zolang je werkt. En als je dienst afgelopen is, ga je meteen naar huis. Want voor wie doe je het allemaal? Precies, voor de kinderen natuurlijk. Je gaat je leven niet nog een keer overhoop laten gooien. Zeker niet door dezelfde persoon als de vorige keer.

Vanaf het moment dat Venus binnenkomt, is ze jouw verantwoordelijkheid. Dat heeft de baas gezegd. Dus zo zal het gebeuren. Jij bent Simone Sterk en je slaat je er doorheen.

Als je haar binnen ziet komen, met haar draaiende heupen, haar glanzende lokken, een weinig verhullend jurkje aan, voel je meteen de steken weer in je lijf. Niet naar luisteren, Simone, zeg je tegen jezelf. Dit is oude pijn. Oude jaloezie. Dat heeft niks met nu te maken.

Je hebt niets van de tennisclinic gezien. Je hebt aan een stuk door naar Venus staan kijken. Niet vanwege beveiligingsvoorschriften, moet je toegeven. Laaiend ben je nog steeds op dat mens.

Wat is het een verschrikkelijke job. Je blijft steeds bij Venus in de buurt, omdat dat moet, ruikt haar geur waar alle mannetjes zo op kicken, en de hele tijd valt je blik op haar uitnodigende décolleté. Jou ziet ze niet staan, ze heeft je niet eens herkend.

Halverwege de avond spreek je haar aan. 'Je weet zeker niet wie ik ben?' vraag je. Venus kijkt je vragend aan met haar grote bruine koeienogen. 'De vrouw van Anton,' zeg je knarsetandend. 'Jij hebt mijn gezin verwoest.' Tot je verbazing steekt Venus haar hand uit en raakt even je arm aan.

'Wat verschrikkelijk voor je,' zegt ze. 'Maar je hebt de verkeerde voor je. Ik ken geen Anton.' Ze loopt van je weg en draait nog even om. Ze glimlacht. 'Sterkte,' zegt Venus.

Woest ben je nu. Je hebt met je gesprek juist alle pijn weer opgerakeld. En bovendien is zij niet te kwetsen. Opnieuw heeft Venus van je gewonnen.

Dit kun je niet aan. Dit kun je niet aan. Je moet wel, maar het gaat niet. Je gaat even naar kantoor, en tikt een e-mail aan je zus. Dat helpt. Je houdt het vol zolang als het moet. Maar om twaalf uur ben je vrij. Dan trek je je uniform uit, en sta je niet meer voor jezelf in. Dat weet je nu al.

Motief
Eerzucht: Venus heeft je huwelijk kapot gemaakt. Door haar is je man bij je weg gegaan en ben je gedwongen om weer te werken.