Portretten

Portretten van competitiespelers 2016

De competitienieuwsbrieven 2016 bevatten evenals vorig jaar portretten van enkele competitiespelers die we op deze manier beter leren kennen.

Lees hieronder de portretten van Dominique Diks,Tom Schrurs, Ana Jocelijn Cavero Roeper, Lisa Marrée, Michiel van Rijn van Alkemade, Laurens Haxelmans, Rins van Kouwen, Terence Jacometti, een dubbelportret van Tom Smits en Joeri van Bladeren, Bibiane de Zwart, Diederick Storm, Myrthe Wittkämper, Ruben Schepens, Jos Vlaar.

Dominique Diks

De elegante, enigszins mediterraan aandoende Dominique heeft in het kielzog van vriend Bastiaan Storm de weg naar de Voorveldse Polder gevonden.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?

“Ik speelde altijd met Bastiaan bij Groenvliet. We wonen nu in Utrecht, dus ik heb hem vorig jaar vooruit gestuurd naar Iduna om te kijken of het beviel. Toen hij het hier erg naar zijn zin had ben ik ook overgekomen. Toevallig speel ik nu in hetzelfde team als de broer van Bastiaan, Diederick, en daar heb ik al eerder mee in één team gezeten. Het is heel anders dan bij Groenvliet. Daar hadden ze een selectie van een man of tien en hier wel van 80, maar het is toch een hele hechte, leuke groep.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben organisatieadviseur. Ik heb bestuurskunde gestudeerd. Ik werk nu bij een wat kleiner bureau hier op de Biltstraat met een vijftigtal adviseurs. Ik wilde liever niet bij een te groot bureau, want hier kan ik meteen meedraaien bij de interessante opdrachten.”

Wat is je speelsterkte nu?

“5/4. Ik ben vorig jaar als 4/4 begonnen, maar heb in de competitie derde klasse gespeeld en veel verloren. Nu scoor ik weer aardig, dus dat gaat wel weer omhoog.”

Wat beschouw je als je eigen sterke punten?

“Mijn forehand; daar kan ik echt mee aanvallen. Mijn backhand is wel steady, maar daar kan ik veel minder druk mee zetten, dus die zou wel wat aanvallender mogen.”

Heb je nog tennishelden; profs die je bewondert?

“Federer. Dat vindt vast iedereen. Hij speelt mooi en heeft een mooie mentaliteit.”

Stel je voor dat je twaalf uur in een vliegtuig moet zitten, maar je mag zelf uitkiezen naast wie je wilt zitten. Wie zou je dan uitkiezen?

“Daar moet ik heel hard over nadenken. Misschien toch met mijn moeder. Ze heeft namelijk vliegangst en ik zou graag nog een keer proberen haar over te halen om met ons mee te gaan wat verder weg, buiten Europa. ”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen dat niet veel mensen weten?

“Ik heb een tik op de baan. Als de tegenstander de bal heeft geslagen dan moet ik van mezelf de bal raken voordat hij het hek heeft bereikt. Dus ik ren overal achteraan.”

Tom Schrurs

Als er iemand een onverwachte debutant in de competitie op zondag is, dan is het Tom wel. Hij is namelijk zo’n bekend gezicht dat het niet voor te stellen is dat hij dit jaar voor het eerst meedoet. Tom heeft heel lang op zaterdag competitie gespeeld, maar nu hij een nieuwbakken vader is komt de zondag hem beter uit.

Hoe ben je (opnieuw) bij Iduna terecht gekomen?

“Vroeger toen ik 12 was zijn we met het hele gezin lid geworden van Iduna. Op mijn 17e kreeg ik heel veel last van mijn arm en heb ik 10 jaar niet getennist. Toen ik weer in Utrecht ging wonen leek het me leuk om het weer op te pakken en heb ik me weer aangemeld. “
Wat is je huidige speelsterkte?

“Ik ben nu 5/5. Vroeger toen de speelsterkte nog met letters werd aangeduid stond ik volgens mij ook zoiets. Echt veel ben ik dus nog niet opgeschoten….”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser?

“Poeh. Ik moet het vooral hebben van altijd mijn best doen en voor mijn leeftijd ben ik nog redelijk snel. Als ik mijn backhand doorsla is deze best oké. Dat zou ik dan ook wat vaker moeten doen…. Mijn forehand kan in alle opzichten verbeterd worden. Vanwege de pijn in mijn arm heb ik mijzelf toen ik weer begon een nieuwe forehand moeten aanleren. Dat is helaas nu nog steeds goed te zien.”

Heb je nog tennishelden?

“Ik vond vroeger Agassi helemaal geweldig. Dat hij een showmannetje was in het begin van zijn carrière vond ik erg leuk. Nu hoop ik net als iedereen dat Federer nog een keertje een grand slam wint. Het wordt inmiddels wel erg lastig, maar het zou toch mooi zijn.”
 Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten en je mocht zelf iemand uitkiezen naast wie je mocht zitten; wie zou je dan uitkiezen?

“Rihanna of Zlatan. Rihanna met name vanwege haar uiterlijk en omdat ze volgens mij wel een goed feestje kan bouwen. Zlatan vind ik echt een mooi figuur. Zoveel praatjes en het dan toch elke keer weer waar maken. Denk dat je met hem zo’n vlucht ook wel prima door komt.”
Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten en dat niet veel mensen van je verwachten.

“Euhm lastig. Misschien dat ik een Braziliaanse stiefzoon heb van 20? Hij is 19 jaar ouder dan zijn zusje die we net hebben gekregen. Dat is misschien iets wat mensen niet van mij verwachten…” 

Ana Jocelijn Cavero Roeper

Bij Iduna spelen dit seizoen een paar opvallende, jonge, talentvolle nieuwe speelsters. Één daarvan is de vasthoudende Ana Jocelijn Cavero Roeper, die doorgaans Jocelijn genoemd wordt. Ze speelt in Gemengd 3, dat hoge ogen gooit om te promoveren naar de 2e klasse.

Hoe kom je aan zo’n prachtige naam?
“Mijn vader is Peruaans en mijn moeder is Nederlands; ik ben zelf in Spanje geboren.”

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik was op zoek naar een leuke club om competitie te spelen, het liefst een beetje in de buurt. Iduna bleek precies te zijn wat ik zocht: super gezellig, goed tennisniveau en een kwartiertje fietsen van mij vandaan!”

Waar speelde je eerder?
“Ik heb een jaartje bij Shot gespeeld. Daarvoor heb ik in het buitenland gewoond en dus ook niet in Nederland getennist.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Mijn huidige speelsterkte is 3. Dat is, geloof ik, ook mij hoogste klassering. Ik heb een paar jaar terug een tijdje in Nederland gewoond, maar ik weet niet meer helemaal wat mijn speelsterkte toen was.”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser? 
“Mijn sterkste punt is mijn vechtlust op de baan. Al sta ik achter, ik blijf voor de winst gaan.”

En waar mag nog wel wat aan verbeterd worden?
“Het één heeft mischien iets meer aandacht nodig dan het andere, maar er kan aan alles wel wat verbeterd worden.”

Heb je nog tennishelden? Tennisprofs die nu nog spelen of vroeger gespeeld hebben die je bewondert?
“Roger Federer. Ik vind dat hij bijzonder mooi speelt en daarnaast ook nog erg sportief is. Ik bewonder zijn inzet en toewijding; als 34-jarige nog steeds in de top 3, dat is echt knap.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten, bijvoorbeeld op weg naar Los Angeles, en je mocht zelf iemand uitkiezen naast wie je mocht zitten; wie zou je dan uitkiezen? 
“Als ik 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten dan zou ik het leuk vinden om naast m’n moeder te zitten om gezellig bij te kletsen; sinds ik in Utrecht studeer, zie ik mijn ouders en zusjes alleen 2 tot 4 keer per jaar en dan krijg je niet veel kans om één-op-één gesprekken te houden.”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten en dat niet veel mensen van je verwachten. 
“Poeh... Waar zal ik eens beginnen? Ik heb bijvoorbeeld met stokjes leren eten voordat ik met mes en vork kon eten. Ik spreek ook vier talen – Nederlands, Spaans, Engels en Chinees – en heb nog nooit langer dan vier jaar op rij op dezelfde plek gewoond.”

Lisa Marrée

Een andere opvallende jonge nieuwe speelster bij Iduna is de vrolijke, goedlachse spring-in-het-veld Lisa Marrée. Ze speelt in het sterk bezette 3e klasse team Gemengd 4 dat een enerverende competitiestart kent.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen? 
“Ik ben getipt en overtuigd door Kirsten Maes om naar Iduna te komen, omdat het de gezelligste club is van Utrecht. En ze heeft gelijk, ik vind het nu al supergezellig en ik ken nog niets eens iedereen!”

Waar speelde je voordat je bij Iduna kwam?
“Vorig jaar speelde ik bij Shot in Zeist.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is nu 3-3. Ik was wel een keer bijna 2 geweest. Ik was toen 2,4 op internet, ik was blij want ik dacht dat ik 2 zou worden, maar de 3 is op mijn pasje blijven staan. Ik was toen een jaar of 13, 14. Vlak daarna kreeg ik een blessure en die heeft lang geduurd, dus die 2 is niet meer op mijn pasje gekomen.”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser?
“Mijn sterke punt is dat ik allround ben. Slice, volleys, dropshots en service volley vind ik heel leuk om te doen en probeer ik in elke wedstrijd te laten zien. Ik ben nu vooral bezig om mijn aanvallende ballen sterker te maken.”

Heb je nog tennishelden? 
“Roger Federer en Justine Henin. Federer is gewoon briljant, ik kan heel veel van hem leren. Justine Henin was altijd mijn voorbeeld, mooie techniek, goed uithoudingsvermogen en een allround speelster. Goed aan het net, goede service, slice, oplopen. Eigenlijk is Justine Henin de vrouwelijke Federer, ze hebben veel overeenkomsten.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten en je mocht iemand uitkiezen om naast te zitten; wie zou je dan kiezen? 
“Met Jochem Meijer. Hij heeft ADHD, dus je blijft in ieder geval wakker. Hij is grappig en dat is ook een must als je 12 uur naast iemand moet zitten. Hij is ook sportief, daar ligt ook veel gespreksstof. Vorig jaar was ik naar een show van hem in Carré, ik heb mij echt kapot gelachen. Ik denk dat de combinatie van mijn woordgrappen en zijn typetjes wel lachen, gieren, brullen wordt in het vliegtuig!”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten.
“Ik houd niet alleen van tennis, maar ook van muziek en eten. Ik ben dit jaar begonnen met mijn opleiding: Food, Design & Innovation. Hierdoor ben ik eindelijk begonnen met iets wat ik al heel lang wilde gaan doen. Ik ben een instagram gestart dat “Foodmelodies” heet waarin ik food en muziek combineer. Omdat de juiste muziek bij een gerecht het eten nog lekkerder kan maken, in ieder geval gezelliger! Dit weet bijna niemand van mij, omdat ik het een beetje geheim heb gehouden. Ik post de nieuwste deep house muziek en fotografeer en maak de gerechten zelf."

Michiel van Rijn van Alkemade

Verreweg de meesten die dit jaar bij Iduna competitie spelen doen dat al een tijdje. Er zijn ook ieder jaar weer geheel nieuwe gezichten. En er is ook nog de mengvorm: gezichten die er vorig jaar niet bij waren, maar bij de meeste Idunezen toch al bekend zijn. Éen daarvan is Michiel, die dit seizoen voor het buitengewoon succesvolle Heren 1 uitkomt

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik ben opnieuw bij Iduna gekomen. Vroeger, zo rond 2000, heb ik al bij Iduna gespeeld, maar ben daarna vertrokken naar het zuiden om te studeren. Afgelopen 15 jaar heb ik in Tilburg en Den Bosch gewoond, maar samen met Jonas Laschen nog ieder jaar één toernooitje gespeeld. Afgelopen jaar heb ik hem kunnen overtuigen om herencompetitie te gaan spelen, dus heb ik weer de stap terug naar Iduna gemaakt.”

Waar speelde je voordat je bij Iduna kwam?
“Ooit ben ik als klein jongetje begonnen bij Vechtlust. En de laatste 15 jaar dus bij TC Tilburg.” 

Wat is je huidige speelsterkte? 
“Sinds mijn 15e ben ik 3/3 (dat heette toen nog B1) en de afgelopen 20 jaar heb ik mij op dit niveau geconsolideerd...”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser? 
“Ik moet het steeds meer hebben van mijn service. Zo blijven de punten korter en hoef ik minder mijn conditie aan te spreken. Heb je ook gelijk mijn verbeterpunt te pakken.”

Heb je nog tennishelden? 
“Yevgeni Kafelnikov en Andre Agassi waren mijn absolute jeugdhelden. Kafelnikov omdat hij mijn speelstijl kopieerde (of was het nou andersom??) en Agassi omdat hij toen gewoon heel 'cool' was.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten en je mocht iemand uitkiezen om naast te zitten, wie zou dat dan zijn? 
“Ik denk golfer Tiger Woods. Heel benieuwd wat hij van mijn tenniskwaliteiten vindt.”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten.
“Poeh…zijn vast veel gekke eigenschappen… ik zou zeggen kom eens een wedstrijdje kijken, dan ontdek je ze vanzelf…”

Laurens Haxelmans

Het eerste team van Iduna wordt ieder jaar weer met een paar spelers versterkt, zodanig dat er niemand van het team van drie jaar geleden meer meespeelt. Dit jaar is geen uitzondering met de komst van de eerder geportretteerde Myrthe Wittkämper en van Laurens Haxelmans. 

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik kende Harald Wernsen en Maurick Scholten voordat ik naar Iduna kwam. Zij hebben verschillende keren gevraagd of ik bij Iduna wilde komen spelen.  Afgelopen jaar ben ik in Nieuwegein gaan werken, terwijl ik tot dan toe in Brabant werkte. Om zinloze reistijd te besparen wilde ik in de buurt van Utrecht gaan tennissen. Dus ik was blij toen ik opnieuw de vraag van ze kreeg of ik bij Iduna wilde komen tennissen, want Iduna leek me altijd al een leuke club om bij te spelen.”

Waar speelde je eerder?
“Ik heb eerder altijd bij TV Prinsenbeek in de buurt van Breda gespeeld.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Mijn huidige speelsterkte is 3 in de single en 2 in de dubbel. Ik ben al 6 jaar 2 in de dubbel. Ik ben ook een paar jaar 2 in de single geweest; dat was 4 jaar geleden voor het laatst.”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser? 
“Wat bij mij altijd wel goed gaat, is mijn netspel. Ik vind het leuk en fijn om aan het net te staan. Mijn service zou wel wat verbeterd mogen worden qua snelheid en plaatsing..”

Heb je nog tennishelden? Tennisprofs die nu nog spelen of vroeger gespeeld hebben die je bewondert?
“Roger Federer is bij uitstek mijn tennisheld. Zijn techniek en manier van spelen spreken me erg aan.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten, bijvoorbeeld op weg naar Los Angeles, en je mocht zelf iemand uitkiezen naast wie je mocht zitten; wie zou je dan uitkiezen? 
“Dat sluit aan op de vorige vraag. Het lijkt me dan interessant om naast Roger Federer te mogen zitten. En dan zou ik het willen hebben over de legendarische wedstrijden die hij heeft gespeeld en hoe hij dit heeft ervaren. En natuurlijk of hij nog tips voor me heeft.”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten en dat niet veel mensen van je verwachten. 
“Ik heb ooit bijna 105 kilo gewogen….”

Rins van Kouwen

Als je Rins over het park ziet lopen en denkt: “Hé; die ken ik !”, dan zou dat kunnen kloppen, want hij heeft een paar jaar geleden bij Iduna les gegeven. Inmiddels is hij het team van Heren 4 komen versterken in hun streven om zich in de 4e klasse te handhaven.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Twee jaar geleden gaf ik een avond per week les bij Iduna. Ik kende ook nog een aantal spelers van vroeger en had goede verhalen over Iduna gehoord. Toen ik weer een club in Utrecht zocht om vaker spelen, was de keuze snel gemaakt.”

Waar speelde je eerder?
“Ik heb vijf jaar geleden voor het laatst competitie gespeeld voor IJTC Groenvliet. Op dat moment kreeg ik helaas ook te veel last van een armblessure waardoor ik de laatste jaren nauwelijks wedstrijden heb kunnen spelen.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Ik ben inmiddels categorie 5. Ik was categorie 3, maar we hebben het dan wel over de tijd dat het nog B1 werd genoemd.” (degenen die weten wanneer dat was zwijgen daar liever over, red.)

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser? 
“Mijn forehand is mijn sterkste punt, en ik vind het leuk om veel te variëren: dropshot, slice, lobje. Verbeterpunten? Mijn eerste service is in feite net zo hard als mijn 2e service.”

Heb je nog tennishelden? Tennisprofs die nu nog spelen of vroeger gespeeld hebben die je bewondert?
“Alle spelers uit de jaren '90 zijn tennishelden: Krajicek, Sampras, Agassi, Ivanesevic, Safin. Fantastisch, maar ik prijs me ook gelukkig dat ik 10 jaar geleden Federer live in de finale op de Australian Open heb gezien.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten, bijvoorbeeld op weg naar Los Angeles, en je mocht zelf iemand uitkiezen naast wie je mocht zitten; wie zou je dan uitkiezen? 
“Nou, toevallig vertrek ik meteen na de competitie voor een vakantie in de VS en landen we op LA. Zou leuk zijn om met alle tennishelden uit de vorige vraag op pad te gaan.”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten en dat niet veel mensen van je verwachten. 
“Wat niet veel mensen weten is dat hoewel ik met rechts tennis, ik eigenlijk linkshandig ben. Ik doe eigenlijk alles door elkaar: ik schrijf links, tennis rechts, voetbal rechts, ik dart of timmer met links, maar als ik een bal moet gooien doe ik dat met rechts.”

Terence Jacometti

Dat Heren 1 op het ogenblik zo goed presteert is niet in laatste instantie te danken aan Terence Jacometti (36), voormalig nummer 75 van Nederland.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik kad tijdens toernooien al eens tegen Robin Sietsma en Bastiaan Storm gespeeld en die vertelden heel enthousiast over Iduna. Ik speelde al een tijdje bij Rhijnauwen. Dat ligt op een prachtige plek, maar was als club een beetje aan het doodbloeden. dus ik wilde nog wel één keer een overstap maken op mijn oude dag.”

Wat beschouw je als je eigen sterke punten, als tennisser?
“Mijn forehand. En, hoe zal ik zeggen? Gedoseerd druk maken. Dus wel met druk spelen, maar toch op de percentages letten en wat marge houden. Aan mijn netspel kan nog wel wat verbeterd worden.”

Wat is je speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is nu 3. Ik ben voeger A geweest. Dat was in 2000, nu dus zestien jaar geleden. Ik was toen 19.”

Wat doe je nu dan in het dagelijks leven?
“Ik ben van huis uit jurist, maar ik ben nu ondernemer. Samen met mijn vriendin hebben we een aantal kinderopvang-locaties in Utrecht.”

Heb je nog tennishelden?
“Jazeker: Nadal. Ik vind zijn uitstraling, zijn intensiteit heel mooi. Die dynamiek, de kracht in zijn slagen; de energie die hij er in legt. Federer is natuurlijk de betere tennisser en de mooiere stylist, maar Nadal heeft mijn hart veroverd met heroïsche partijen. Dat talent van Federer is hem door God gegeven, maar wat Nadal doet, dat kun je je mee vereenzelvigen. Dat je altijd 100% geeft, dat vind ik heel knap. Op gravel probeer ik een beetje dezelfde forehand te spelen.”

Als je 12 uur in een vliegtuig zou zitten en je mocht kiezen naast wie je wilde zitten; wie zou dat dan zijn?
“Ja, die vraag had ik al gelezen. En wat wilde ik nou ook alweer zeggen? Ik denk Richard Branson. Een inspirerende ondernemer. Geweldig hoe hij zo’n groot bedrijf heeft opgezet. Het lijkt me een wijze en charismatische man, dus leuk en leerzaam om naast te zitten.”

Heeft hij iets bijzonders dat anderen niet hebben?
“Grappig dat je dat vraagt. Het is deels een kwestie van talent en capaciteiten, maar je moet ook de tijd mee hebben. Op het goede moment op de juiste plaats zijn. Maar ik heb ook een boek over hem gelezen en volgens mij is het iemand die, net zoals Nadal, nooit opgeeft en altijd kansen ziet. Wel een bijzondere man.”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen?
“Mag ik daar nog even over nadenken?” En dan vrij snel: ”Ik vloek de hele tijd. En ik heb nu twee kleine kinderen, dus dat is niet zo handig.”

Tom Smits en Joeri van Bladeren

Twee van de meest opvallende nieuwe zondagspelers bij Iduna zijn Tom (links op de foto) en Joeri. Nou ja, nieuw: niet echt, want ze draaien al een tijdje mee bij de jeugd.

Hoe zijn jullie bij Iduna terecht gekomen?

Tom: "We spelen hier allebei al een jaar of vier, vijf. Bij mijn oude club stopte de trainer ermee. Ik kende hier al wat mensen, dus toen heeft mijn moeder ermee ingestemd dat ik hier ging spelen.”

Joeri: "Ik speelde eerst op Rhijnauwen en kende hier ook al wat mensen.”

Waarom spelen jullie niet meer bij de jeugd?

T: "Dat vind ik niet zo leuk meer. Ik speel ook toernooien alleen nog bij de senioren. De dagen zijn nu wat langer en dat vind ik gezelliger. Ik heb er helemaal geen spijt van dat ik bij de senioren ben gaan spelen”

J: ”Klopt. En toen Floris (Kools) en jij weggingen bleef er niet zoveel meer over bij de jeugd.”

Wat is nu jullie speelsterkte?

T: "Op mijn pasje staat 6/7, maar ik ben nu in enkel 5,9 en dubbel 5,5”

J: "Ik sta nu hetzelfde als Tom. Op mijn pasje staat 6/6. We hopen dit jaar allebei 5/5 te worden. Daarna zien we wel hoe hoog we kunnen komen. Daar hebben we niet echt een doel voor.”

T: "Alles is meegenomen. Dat maakt ons niet zo veel uit.”

Wat zijn jullie sterke punten als tennissers?

J:”Mijn forehand. Die is heel erg vast. Bij mijn backhand zitten nog te veel afzwaaiers.”

T:”Mijn forehand, maar mijn backhand vind ik ook niet slecht. Ik ben links en krijg daarom altijd veel ballen op mijn backhand, dus die is best goed geworden vind ik zelf.”

En wat kan er nog verbeterd worden?

T: "Mijn service. Ik sla de eerste te vaak fout. Als hij in is kan ik ook meteen druk zetten.”

J: "Bij mij de backhand. Die moet stabieler. Nu gaat hij soms nog de hekken in of stuitert hij voor het net.”

Hebben jullie nog tennishelden? Profspelers die jullie bewonderen?

T: "Djokovic. Een hele goede all-round tennisser. Zijn backhand is misschien nog wel beter dan zijn forehand. Mentaal is hij ook heel sterk; hij heeft gewoon alles terug en dat vind ik prachtig om te zien.”

J: ”Ik was altijd voor Nadal, maar die doet het niet meer zo goed. Ik speel zelf meer als Djokovic, dus, eh.., Djokovic.

Wat vond je mooi aan Nadal?

J: "Hij loopt overal achteraan. Het was altijd Federer of Nadal en ik was voor Nadal.”

Stel je voor dat je twaalf uur in een vliegtuig moest zitten, maar je mocht zelf uitkiezen naast wie. Wie zou je dan uitkiezen?

J: "Jammer voor de tennissers, maar dan ga ik voor Lionel Messi. Dat is wel mijn grootste held.”

T: "Dat zou ik niet zo snel kunnen bedenken. Er zijn zo veel mensen waar ik wel mee zou willen praten. Djokovic bijvoorbeeld. Obama lijkt me ook wel boeiend om mee te praten.”

Kunnen jullie nog iets geks over jezelf vertellen; iets dat niet zoveel mensen weten? Dat je bijvoorbeeld met een grote Teddybeer in je bed slaapt?

T: "Oh ja; dat doe ik ook.”

Met een Teddybeer slapen?

T: ”Ja. Maar ik stuit ook bij de service exact zes keer de bal op de grond. Altijd.”

J: “Ik maak altijd de lijnen schoon voor de service op het plekje waar ik ga slaan.”

Bibiane de Zwart

Bibiane de Zwart is een vrolijke, spontane verschijning op het park. Ze had voor haar eerste seizoen bij Iduna gerekend op af en toe een invalbeurt totdat plotseling de plek van Maud Dekkers in team 2 vrijkwam vanwege een blessure.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?

“Via mijn stiefzusje Stefanie ter Woorst die ook in het tweede team speelt. Ik had vorig jaar al geen competitie meer gespeeld en was dat dit jaar opnieuw niet van plan, maar toen Maud geblesseerd raakte was het team in nood.”

Was je een beetje klaar met het spelen in de competitie?

“Nee hoor. Tijdens mijn studie in Nijmegen speelde ik bij Rapiditas, maar ik ben weer terug verhuisd naar Eindhoven. Ik ben gaan kijken bij LTV, waar ik in mijn jeugd altijd had gespeeld, maar daar was op dat moment geen team van mijn niveau. Iduna is een leuke club. Het is wel even rijden vanuit Eindhoven, maar dat is het zeker waard.”

Wat is je speelsterkte nu?

Ik ben nu 4 in de single en 3 in de dubbel. Ik heb eigenlijk al jaren geen single meer gespeeld. Ook hier speel ik in principe dubbels en mixed. Ik heb het tennissen niet echt gemist toen ik niet speelde, maar nu ik weer op de baan sta heb ik er weer erg zin in.”

Wat beschouw je als je eigen sterke punten?

“Ik denk dat ik voor een vrouw wel lekker tempo kan spelen. Forehand iets meer dan backhand, maar ik ben wel wat je, denk ik, een hardhitter noemt. En in de dubbels ben ik niet bang er tussen te komen. Mijn voetenwerk is mijn zwakste punt. Ik heb al vaak geprobeerd om dat te verbeteren, maar ik denk dat het altijd wel een zwak punt zal blijven.”

Heb je nog tennishelden; profs die je bewondert?

“Federer. Ik vind het heel knap at hij zo lang aan de top kan blijven, ondanks dat hij allerlei spelers met heel verschillende speelstijlen tegenover zich heeft gehad. Met de leeftijd wordt het allemaal wat moeilijker voor hem, maar hij heeft een prachtige techniek, speelt slim… Een beetje mijn voorbeeld. Vroeger vond ik Gustavo Kuerten ook altijd leuk. Wel fanatiek, maar altijd sportief en met plezier op de baan. Daar kan ik nog wel wat van leren.”

O ja? Vind je het lastig om plezier te blijven houden?

“Nou ja… Ik kan best tegen mijn verlies, hoor. Maar ik merk wel dat, nu ik wat minder vaak tennis, ik moeilijk kan accepteren dat sommige dingen die vroeger vanzelf gingen nu niet zo makkelijk meer lukken. Ik moet er harder voor werken en dan denk ik soms wel eens: Was dan harder blijven trainen.”

Waarom ben je dat dan niet blijven doen?

“Ik ben nu tandarts in een klein dorpje bij Eindhoven en dat is fysiek best een zwaar beroep. Toen mijn tennismaatje in Nijmegen ophield met competitie ben ik er ook mee gestopt, want toen was de lol er een beetje af en ik ben daarna meer gaan golfen, fitnessen en hardlopen.”

Stel je voor dat je twaalf uur in een vliegtuig moet zitten, maar je mag zelf uitkiezen naast wie je wilt zitten. Wie zou je dan uitkiezen?

“Dat vind ik echt heel moeilijk….. Misschien wel de Dalai Lama. Ik ben zelf namelijk een beetje een heethoofd. Ik kan tot op zekere hoogte goed met stress omgaan, maar er moet niet teveel tegelijk bij elkaar komen. Dat ben ik soms teveel bezig met dat alles goed moet gaan dan dat ik van het hier en nu geniet. Misschien dat hij me daar wat bij kan helpen.”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen dat niet veel mensen weten?

“Ik ben hééééél erg bijgelovig. Bij gebeurtenissen die ik belangrijk vind houd ik mij strikt aan bepaalde gewoontes. Gek genoeg ligt het nooit aan die gewoontes als het dan toch af en toe mis gaat…. Daar blijf ik op vertrouwen.”

Diederick Storm

De familie Storm rukt op. Na broer Bastiaan, met in zijn kielzog regelmatig zijn vader, wordt nu ook Diederick regelmatig op het park gesignaleerd.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?

“Ik heb het goede voorbeeld van mijn grote broer gevolgd. Ik speelde altijd op Groenvliet, maar ik studeer rechten in Utrecht en woon hier nu al twee jaar. Ik ben mijn bachelor aan het afronden en ga nog een master doen. Daarna de advocatuur in, waarschijnlijk in ondernemingsrecht.”

Wat is nu je speelsterkte?

“Vijf in de single en vier in de dubbel. Dat is wel eens hoger geweest, maar ik heb vorig jaar full-time een bestuursfunctie gedaan en daarmee stond tennis op een lager pitje. De competitie is toen ook niet zo goed gegaan, maar ik heb dit jaar weer meer getraind en ben weer supergemotiveerd, heb inmiddels negen wedstrijden op rij gewonnen, dus ik denk dat ik wel weer wat hoger ga komen.”

Wat zijn je sterke punten?

“Absoluut mijn service. Ik maak bijna nooit dubbele fouten, heb behoorlijk wat power in mijn eerste service en kan de tweede altijd wel goed plaatsen. Daarom dubbel ik ook graag. Mijn service en mijn volley zijn mijn wapens. Het was weer even wennen om singles te spelen, maar toen Alexander Castanon geblesseerd raakte moest ik wel.”

En wat zou nog verbeterd kunnen worden?

“Vastheid. Als je op niveau 3 of 4 singles speelt heb je dat echt nodig. Dat had ik vroeger ook wel, maar als je heel veel dubbels speelt verwatert dat een beetje. Ik merk ook dat het weer steeds beter gaat naarmate ik vaker single speel.”

Heb je nog tennishelden?

“Ik vind Federer een hele mooie speler, maar ik denk dat Djokovic mijn echte held is. Vanwege zijn mentaliteit. Je kunt 2 sets en 5-0 voor staan tegen hem, maar je blijft denken dat je van hem gaat verliezen. Bij hem is een wedstrijd nooit afgelopen en zie je nooit het koppie hangen. Zelfs als hij een paar games wat minder speelt pakt hij het altijd weer op. Daarnaast heeft hij een mooie backhand en een mooie return.

Stel dat je twaalf uur in een vliegtuig zit en je zelf mag kiezen naast wie je wilt zitten. Wie zou je dan kiezen?

“Nou, een mooie vrouw kan natuurlijk nooit kwaad. Een model van Victoria’s Secret denk ik dan. Ik zou ook wel naast Kobe Bryant willen zitten. Dat is de Djokovic van het basketball; die wil gewoon nooit verliezen. Hij is helaas gestopt met basketball.”

Ben je een basketball liefhebber?

“Ik heb een paar jaar geleden in Amerika gewoond en ben daar verliefd geworden op basketball en ijshockey. Allebei lekker snel. Gelukkig heb ik Bastiaan ook een beetje mee weten te slepen.”

Kun je nog iets geks over jezelf vertellen dat niet iedereen weet?

“Ik ben een beetje en fop-Amerikaan. Ik heb misschien meer nationalistische gevoelens voor Amerika dan voor Nederland. Bij sportwedstrijden ben ik ook altijd voor de Amerikanen.”

Myrthe Wittkämper

Het eerste team van Iduna wordt ieder jaar sterker, niet in het minst vanwege nieuwe spelers. Ook in 2016 weer met onder andere Myrthe Wittkämper, eind vorig jaar de nummer 139 van Nederland.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Via mijn zus Daphne, die speelt hier al een paar jaar. Toen ik in Utrecht ging studeren leek het me wel zo leuk om daar dan ook te gaan tennissen. Ik woonde eerst in Brabant.”

Waar speelde je hiervoor?
“De laatste drie jaar speelde ik 1e klasse bij Volley in Eindhoven. Maar ik heb daarvoor ook nog in Goirle en bij ELTV in Eindhoven gespeeld”

Is het dan een stapje terug om nu weer 2e klasse te spelen?
“Ja; dat is wel een stapje terug, maar dat vind ik wel fijn. Nu ik hier studeer kan ik ook wat minder trainen en het geeft altijd extra vertrouwen als je wat vaker wint.”

Wat ben je hier dan gaan studeren?
“Ik was begonnen met fysiotherapie, maar daar ben ik al mee opgehouden. Te medisch en te theoretisch. Nu ga ik hier in Utrecht door met PABO.”

Wat beschouw je als je sterke punten als tennisser?
“Mijn forehand. Dat is mijn meest aanvallende slag. Daarnaast is mijn service ook sterk. Ik ben gewoon een aanvaller, daar ligt mijn kracht. Mijn backhand is niet slecht, ik maak er niet veel fouten mee, maar daar kan ik minder goed mee scoren dan mijn forehand.”

Is er nog iets dat je echt zou willen verbeteren?
“Mijn tweede service. En dan vooral de richting. Hij gaat nu nog te vaak naar de forehand en hij moet vaker naar de backhand want dat is toch vaak de wat zwakkere slag.”

Heb je nog tennishelden?
“Federer. Altijd al geweest. Hij heeft een mooie techniek. Mooie enkelhandige backhand.”

Als je 12 uur in het vliegtuig ging zitten en je mocht zelf uitkiezen naast wie; wie zou je dan kiezen?
“Dat is een lastige. Dan kies ik, denk ik, toch voor mijn zus. Mijn middelste zus, Sophia. Zij kan me altijd aan het lachen maken. Ze maakt altijd grapjes en dan wordt het ten minste niet saai als je zo lang in een vliegtuig zit.”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen; iets dat niet zo veel mensen weten?
“Ik kan nogal eens droog en sarcastisch uit de hoek komen. Dat verwachten mensen blijkbaar niet van me.”

Ruben Schepens

Niet alleen bij het eerste team is er sprake van nieuwe aanwas; ook bij de andere teams duiken regelmatig nieuwe gezichten op. Zo ook in gemengd 8, waar Ruben Schepens in 2016 voor het eerst zijn opwachting maakt. Daar moet meteen bij gezegd worden dat ouders, grootouders en andere familieleden bepaald geen onbekenden zijn bij de club.

Hoe kom jij bij Iduna terecht?
“Euh…. Op de fiets.”

En waar speelde je hiervoor?
“Bij TC Bilthoven. Daar wonen mijn ouders, dus daar ben ik ook begonnen met tennissen.”

Wat is je speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is momenteel 5/5. Dat is het hoogste dat ik tot nu toe heb gestaan, maar dat gaat zeker nog beter worden…”

Wat is jouw sterke punt, als tennisser?
“Ik vind mijn service wel sterk.”

En waar mag nog wel wat aan gesleuteld worden?
“Ik moet nog veel werken aan de dropshot; die kan ik echt niet.”

Heb je nog tennishelden; profs die je bewondert?
Mijn tennisheld is Roger Federer, gewoon de beste speler met het mooiste tennis.”

Als je 12 uur in het vliegtuig moest zitten en je mocht zelf uitkiezen naast wie je mocht zitten, wie zou je dan kiezen?
“Vroeger was mijn held Bear Grylls, die vent die voor de lol een beetje dikke larven op eet en zo. Hij presenteert op TV een survival-programma over natuur en wilde beesten. Ik ben wel heel erg benieuwd naar zijn verhalen over Mount Everest. Daar is hij omheen gevlogen met een gemotoriseerde hangglider.”

En kun je nog iets geks vertellen over jezelf? Iets wat niet veel mensen weten?
“Ehm tja… De meeste mensen gebruiken een kussen voor onder hun hoofd. Ik ook, maar een extra kussen bij mijn voeten vind ik helemaal ideaal…”

Jos Vlaar

Jos Vlaar speelt nog niet erg lang bij Iduna, maar is toch makkelijk herkenbaar aan zijn Teddybeer-uitstraling. Dat wil echter niet zeggen dat hij op de baan geen agressie aan de dag kan leggen. Samen met Ernest van Veen en Arthur van Dinther vormt hij het mannelijke deel van gemengd 9 dat in de 4e klasse speelt.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen? 
“Ik ben in Utrecht gaan studeren op de Uithof en zocht een grote club in Utrecht Oost met gravel en zo mogelijk ook smashcourt banen.”

Waar speelde je daarvoor dan?
“Ik kom uit Leiden, daar woont mijn moeder. Ik heb altijd bij Unicum gespeeld, daarna een paar jaar bij Roomburg.”

Wat is nu je speelsterkte?
“Ik ben nu 3/5.”

Is dat ook het hoogste dat je gehaald hebt?
“Het hoogste was vorig jaar toen ik 3/4 stond.”

Wat vind je zelf je eigen sterke punten als tennisser?
“Ik speel agressief, heb een goede forehand en kan mooie ballen slaan die ontzag afdwingen bij de tegenstander, maar ook lelijke waar ze overmoedig van kunnen worden. Ze krijgen moeilijk ritme tegen mij.”

En wat zou er nog verbeterd kunnen worden?
“Verbeterpunten zijn dat ik consistenter en beheerster wil spelen, mijn concentratie moet kunnen vasthouden, beter de momenten moet afwachten en uitkiezen om voor winners te gaan.”

Heb je nog tennishelden?
“Federer vanwege de magische ballen, de mooie techniek en het talent; Safin vanwege de pure brute kracht en de onvoorspelbaarheid. En ook Geert zijn trukendoos mag er zijn.”

Als je 12 uur in het vliegtuig zou zitten en je mocht zelf iemand uitkiezen om naast te zitten, wie zou je dan kiezen?
“Mijn vader, want die zie ik niet zo vaak als ik zou willen. Ik zou het hebben over mannendingen, dingen die hem trots op me maken, hoe het is in Afrika, misschien zelfs over vrouwen. Liever niet over carrièredingen. Verder een beetje tegen hem aanleunen en gewoon genieten dat hij naast me zit, wel 12 uur achter elkaar!”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen? Iets wat niet zoveel mensen van je weten?
“Ik ben begonnen met tennissen op een betonnen tennisbaantje in Afrika, Benin, waar ik tot mijn 10e heb gewoond. Spreek daardoor ook goed Frans. Verder houd ik soms meer van huisdieren dan van mensen….”