Portretten

Lisa Marrée

Een andere opvallende jonge nieuwe speelster bij Iduna is de vrolijke, goedlachse spring-in-het-veld Lisa Marrée. Ze speelt in het sterk bezette 3e klasse team Gemengd 4 dat een enerverende competitiestart kent.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen? 
“Ik ben getipt en overtuigd door Kirsten Maes om naar Iduna te komen, omdat het de gezelligste club is van Utrecht. En ze heeft gelijk, ik vind het nu al supergezellig en ik ken nog niets eens iedereen!”

Waar speelde je voordat je bij Iduna kwam?
“Vorig jaar speelde ik bij Shot in Zeist.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is nu 3-3. Ik was wel een keer bijna 2 geweest. Ik was toen 2,4 op internet, ik was blij want ik dacht dat ik 2 zou worden, maar de 3 is op mijn pasje blijven staan. Ik was toen een jaar of 13, 14. Vlak daarna kreeg ik een blessure en die heeft lang geduurd, dus die 2 is niet meer op mijn pasje gekomen.”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser?
“Mijn sterke punt is dat ik allround ben. Slice, volleys, dropshots en service volley vind ik heel leuk om te doen en probeer ik in elke wedstrijd te laten zien. Ik ben nu vooral bezig om mijn aanvallende ballen sterker te maken.”

Heb je nog tennishelden? 
“Roger Federer en Justine Henin. Federer is gewoon briljant, ik kan heel veel van hem leren. Justine Henin was altijd mijn voorbeeld, mooie techniek, goed uithoudingsvermogen en een allround speelster. Goed aan het net, goede service, slice, oplopen. Eigenlijk is Justine Henin de vrouwelijke Federer, ze hebben veel overeenkomsten.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten en je mocht iemand uitkiezen om naast te zitten; wie zou je dan kiezen? 
“Met Jochem Meijer. Hij heeft ADHD, dus je blijft in ieder geval wakker. Hij is grappig en dat is ook een must als je 12 uur naast iemand moet zitten. Hij is ook sportief, daar ligt ook veel gespreksstof. Vorig jaar was ik naar een show van hem in Carré, ik heb mij echt kapot gelachen. Ik denk dat de combinatie van mijn woordgrappen en zijn typetjes wel lachen, gieren, brullen wordt in het vliegtuig!”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten.
“Ik houd niet alleen van tennis, maar ook van muziek en eten. Ik ben dit jaar begonnen met mijn opleiding: Food, Design & Innovation. Hierdoor ben ik eindelijk begonnen met iets wat ik al heel lang wilde gaan doen. Ik ben een instagram gestart dat “Foodmelodies” heet waarin ik food en muziek combineer. Omdat de juiste muziek bij een gerecht het eten nog lekkerder kan maken, in ieder geval gezelliger! Dit weet bijna niemand van mij, omdat ik het een beetje geheim heb gehouden. Ik post de nieuwste deep house muziek en fotografeer en maak de gerechten zelf."

Laurens Haxelmans

Het eerste team van Iduna wordt ieder jaar weer met een paar spelers versterkt, zodanig dat er niemand van het team van drie jaar geleden meer meespeelt. Dit jaar is geen uitzondering met de komst van de eerder geportretteerde Myrthe Wittkämper en van Laurens Haxelmans. 

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik kende Harald Wernsen en Maurick Scholten voordat ik naar Iduna kwam. Zij hebben verschillende keren gevraagd of ik bij Iduna wilde komen spelen.  Afgelopen jaar ben ik in Nieuwegein gaan werken, terwijl ik tot dan toe in Brabant werkte. Om zinloze reistijd te besparen wilde ik in de buurt van Utrecht gaan tennissen. Dus ik was blij toen ik opnieuw de vraag van ze kreeg of ik bij Iduna wilde komen tennissen, want Iduna leek me altijd al een leuke club om bij te spelen.”

Waar speelde je eerder?
“Ik heb eerder altijd bij TV Prinsenbeek in de buurt van Breda gespeeld.”

Wat is je huidige speelsterkte?
“Mijn huidige speelsterkte is 3 in de single en 2 in de dubbel. Ik ben al 6 jaar 2 in de dubbel. Ik ben ook een paar jaar 2 in de single geweest; dat was 4 jaar geleden voor het laatst.”

Wat vind je je eigen sterke punten als tennisser? 
“Wat bij mij altijd wel goed gaat, is mijn netspel. Ik vind het leuk en fijn om aan het net te staan. Mijn service zou wel wat verbeterd mogen worden qua snelheid en plaatsing..”

Heb je nog tennishelden? Tennisprofs die nu nog spelen of vroeger gespeeld hebben die je bewondert?
“Roger Federer is bij uitstek mijn tennisheld. Zijn techniek en manier van spelen spreken me erg aan.”

Als je 12 uur lang in een vliegtuig moest zitten, bijvoorbeeld op weg naar Los Angeles, en je mocht zelf iemand uitkiezen naast wie je mocht zitten; wie zou je dan uitkiezen? 
“Dat sluit aan op de vorige vraag. Het lijkt me dan interessant om naast Roger Federer te mogen zitten. En dan zou ik het willen hebben over de legendarische wedstrijden die hij heeft gespeeld en hoe hij dit heeft ervaren. En natuurlijk of hij nog tips voor me heeft.”

Vertel eens iets geks over jezelf wat niet veel mensen weten en dat niet veel mensen van je verwachten. 
“Ik heb ooit bijna 105 kilo gewogen….”

Terence Jacometti

Dat Heren 1 op het ogenblik zo goed presteert is niet in laatste instantie te danken aan Terence Jacometti (36), voormalig nummer 75 van Nederland.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Ik kad tijdens toernooien al eens tegen Robin Sietsma en Bastiaan Storm gespeeld en die vertelden heel enthousiast over Iduna. Ik speelde al een tijdje bij Rhijnauwen. Dat ligt op een prachtige plek, maar was als club een beetje aan het doodbloeden. dus ik wilde nog wel één keer een overstap maken op mijn oude dag.”

Wat beschouw je als je eigen sterke punten, als tennisser?
“Mijn forehand. En, hoe zal ik zeggen? Gedoseerd druk maken. Dus wel met druk spelen, maar toch op de percentages letten en wat marge houden. Aan mijn netspel kan nog wel wat verbeterd worden.”

Wat is je speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is nu 3. Ik ben voeger A geweest. Dat was in 2000, nu dus zestien jaar geleden. Ik was toen 19.”

Wat doe je nu dan in het dagelijks leven?
“Ik ben van huis uit jurist, maar ik ben nu ondernemer. Samen met mijn vriendin hebben we een aantal kinderopvang-locaties in Utrecht.”

Heb je nog tennishelden?
“Jazeker: Nadal. Ik vind zijn uitstraling, zijn intensiteit heel mooi. Die dynamiek, de kracht in zijn slagen; de energie die hij er in legt. Federer is natuurlijk de betere tennisser en de mooiere stylist, maar Nadal heeft mijn hart veroverd met heroïsche partijen. Dat talent van Federer is hem door God gegeven, maar wat Nadal doet, dat kun je je mee vereenzelvigen. Dat je altijd 100% geeft, dat vind ik heel knap. Op gravel probeer ik een beetje dezelfde forehand te spelen.”

Als je 12 uur in een vliegtuig zou zitten en je mocht kiezen naast wie je wilde zitten; wie zou dat dan zijn?
“Ja, die vraag had ik al gelezen. En wat wilde ik nou ook alweer zeggen? Ik denk Richard Branson. Een inspirerende ondernemer. Geweldig hoe hij zo’n groot bedrijf heeft opgezet. Het lijkt me een wijze en charismatische man, dus leuk en leerzaam om naast te zitten.”

Heeft hij iets bijzonders dat anderen niet hebben?
“Grappig dat je dat vraagt. Het is deels een kwestie van talent en capaciteiten, maar je moet ook de tijd mee hebben. Op het goede moment op de juiste plaats zijn. Maar ik heb ook een boek over hem gelezen en volgens mij is het iemand die, net zoals Nadal, nooit opgeeft en altijd kansen ziet. Wel een bijzondere man.”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen?
“Mag ik daar nog even over nadenken?” En dan vrij snel: ”Ik vloek de hele tijd. En ik heb nu twee kleine kinderen, dus dat is niet zo handig.”

Tom Smits en Joeri van Bladeren

Twee van de meest opvallende nieuwe zondagspelers bij Iduna zijn Tom (links op de foto) en Joeri. Nou ja, nieuw: niet echt, want ze draaien al een tijdje mee bij de jeugd.

Hoe zijn jullie bij Iduna terecht gekomen?

Tom: "We spelen hier allebei al een jaar of vier, vijf. Bij mijn oude club stopte de trainer ermee. Ik kende hier al wat mensen, dus toen heeft mijn moeder ermee ingestemd dat ik hier ging spelen.”

Joeri: "Ik speelde eerst op Rhijnauwen en kende hier ook al wat mensen.”

Waarom spelen jullie niet meer bij de jeugd?

T: "Dat vind ik niet zo leuk meer. Ik speel ook toernooien alleen nog bij de senioren. De dagen zijn nu wat langer en dat vind ik gezelliger. Ik heb er helemaal geen spijt van dat ik bij de senioren ben gaan spelen”

J: ”Klopt. En toen Floris (Kools) en jij weggingen bleef er niet zoveel meer over bij de jeugd.”

Wat is nu jullie speelsterkte?

T: "Op mijn pasje staat 6/7, maar ik ben nu in enkel 5,9 en dubbel 5,5”

J: "Ik sta nu hetzelfde als Tom. Op mijn pasje staat 6/6. We hopen dit jaar allebei 5/5 te worden. Daarna zien we wel hoe hoog we kunnen komen. Daar hebben we niet echt een doel voor.”

T: "Alles is meegenomen. Dat maakt ons niet zo veel uit.”

Wat zijn jullie sterke punten als tennissers?

J:”Mijn forehand. Die is heel erg vast. Bij mijn backhand zitten nog te veel afzwaaiers.”

T:”Mijn forehand, maar mijn backhand vind ik ook niet slecht. Ik ben links en krijg daarom altijd veel ballen op mijn backhand, dus die is best goed geworden vind ik zelf.”

En wat kan er nog verbeterd worden?

T: "Mijn service. Ik sla de eerste te vaak fout. Als hij in is kan ik ook meteen druk zetten.”

J: "Bij mij de backhand. Die moet stabieler. Nu gaat hij soms nog de hekken in of stuitert hij voor het net.”

Hebben jullie nog tennishelden? Profspelers die jullie bewonderen?

T: "Djokovic. Een hele goede all-round tennisser. Zijn backhand is misschien nog wel beter dan zijn forehand. Mentaal is hij ook heel sterk; hij heeft gewoon alles terug en dat vind ik prachtig om te zien.”

J: ”Ik was altijd voor Nadal, maar die doet het niet meer zo goed. Ik speel zelf meer als Djokovic, dus, eh.., Djokovic.

Wat vond je mooi aan Nadal?

J: "Hij loopt overal achteraan. Het was altijd Federer of Nadal en ik was voor Nadal.”

Stel je voor dat je twaalf uur in een vliegtuig moest zitten, maar je mocht zelf uitkiezen naast wie. Wie zou je dan uitkiezen?

J: "Jammer voor de tennissers, maar dan ga ik voor Lionel Messi. Dat is wel mijn grootste held.”

T: "Dat zou ik niet zo snel kunnen bedenken. Er zijn zo veel mensen waar ik wel mee zou willen praten. Djokovic bijvoorbeeld. Obama lijkt me ook wel boeiend om mee te praten.”

Kunnen jullie nog iets geks over jezelf vertellen; iets dat niet zoveel mensen weten? Dat je bijvoorbeeld met een grote Teddybeer in je bed slaapt?

T: "Oh ja; dat doe ik ook.”

Met een Teddybeer slapen?

T: ”Ja. Maar ik stuit ook bij de service exact zes keer de bal op de grond. Altijd.”

J: “Ik maak altijd de lijnen schoon voor de service op het plekje waar ik ga slaan.”

Diederick Storm

De familie Storm rukt op. Na broer Bastiaan, met in zijn kielzog regelmatig zijn vader, wordt nu ook Diederick regelmatig op het park gesignaleerd.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?

“Ik heb het goede voorbeeld van mijn grote broer gevolgd. Ik speelde altijd op Groenvliet, maar ik studeer rechten in Utrecht en woon hier nu al twee jaar. Ik ben mijn bachelor aan het afronden en ga nog een master doen. Daarna de advocatuur in, waarschijnlijk in ondernemingsrecht.”

Wat is nu je speelsterkte?

“Vijf in de single en vier in de dubbel. Dat is wel eens hoger geweest, maar ik heb vorig jaar full-time een bestuursfunctie gedaan en daarmee stond tennis op een lager pitje. De competitie is toen ook niet zo goed gegaan, maar ik heb dit jaar weer meer getraind en ben weer supergemotiveerd, heb inmiddels negen wedstrijden op rij gewonnen, dus ik denk dat ik wel weer wat hoger ga komen.”

Wat zijn je sterke punten?

“Absoluut mijn service. Ik maak bijna nooit dubbele fouten, heb behoorlijk wat power in mijn eerste service en kan de tweede altijd wel goed plaatsen. Daarom dubbel ik ook graag. Mijn service en mijn volley zijn mijn wapens. Het was weer even wennen om singles te spelen, maar toen Alexander Castanon geblesseerd raakte moest ik wel.”

En wat zou nog verbeterd kunnen worden?

“Vastheid. Als je op niveau 3 of 4 singles speelt heb je dat echt nodig. Dat had ik vroeger ook wel, maar als je heel veel dubbels speelt verwatert dat een beetje. Ik merk ook dat het weer steeds beter gaat naarmate ik vaker single speel.”

Heb je nog tennishelden?

“Ik vind Federer een hele mooie speler, maar ik denk dat Djokovic mijn echte held is. Vanwege zijn mentaliteit. Je kunt 2 sets en 5-0 voor staan tegen hem, maar je blijft denken dat je van hem gaat verliezen. Bij hem is een wedstrijd nooit afgelopen en zie je nooit het koppie hangen. Zelfs als hij een paar games wat minder speelt pakt hij het altijd weer op. Daarnaast heeft hij een mooie backhand en een mooie return.

Stel dat je twaalf uur in een vliegtuig zit en je zelf mag kiezen naast wie je wilt zitten. Wie zou je dan kiezen?

“Nou, een mooie vrouw kan natuurlijk nooit kwaad. Een model van Victoria’s Secret denk ik dan. Ik zou ook wel naast Kobe Bryant willen zitten. Dat is de Djokovic van het basketball; die wil gewoon nooit verliezen. Hij is helaas gestopt met basketball.”

Ben je een basketball liefhebber?

“Ik heb een paar jaar geleden in Amerika gewoond en ben daar verliefd geworden op basketball en ijshockey. Allebei lekker snel. Gelukkig heb ik Bastiaan ook een beetje mee weten te slepen.”

Kun je nog iets geks over jezelf vertellen dat niet iedereen weet?

“Ik ben een beetje en fop-Amerikaan. Ik heb misschien meer nationalistische gevoelens voor Amerika dan voor Nederland. Bij sportwedstrijden ben ik ook altijd voor de Amerikanen.”

Myrthe Wittkämper

Het eerste team van Iduna wordt ieder jaar sterker, niet in het minst vanwege nieuwe spelers. Ook in 2016 weer met onder andere Myrthe Wittkämper, eind vorig jaar de nummer 139 van Nederland.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen?
“Via mijn zus Daphne, die speelt hier al een paar jaar. Toen ik in Utrecht ging studeren leek het me wel zo leuk om daar dan ook te gaan tennissen. Ik woonde eerst in Brabant.”

Waar speelde je hiervoor?
“De laatste drie jaar speelde ik 1e klasse bij Volley in Eindhoven. Maar ik heb daarvoor ook nog in Goirle en bij ELTV in Eindhoven gespeeld”

Is het dan een stapje terug om nu weer 2e klasse te spelen?
“Ja; dat is wel een stapje terug, maar dat vind ik wel fijn. Nu ik hier studeer kan ik ook wat minder trainen en het geeft altijd extra vertrouwen als je wat vaker wint.”

Wat ben je hier dan gaan studeren?
“Ik was begonnen met fysiotherapie, maar daar ben ik al mee opgehouden. Te medisch en te theoretisch. Nu ga ik hier in Utrecht door met PABO.”

Wat beschouw je als je sterke punten als tennisser?
“Mijn forehand. Dat is mijn meest aanvallende slag. Daarnaast is mijn service ook sterk. Ik ben gewoon een aanvaller, daar ligt mijn kracht. Mijn backhand is niet slecht, ik maak er niet veel fouten mee, maar daar kan ik minder goed mee scoren dan mijn forehand.”

Is er nog iets dat je echt zou willen verbeteren?
“Mijn tweede service. En dan vooral de richting. Hij gaat nu nog te vaak naar de forehand en hij moet vaker naar de backhand want dat is toch vaak de wat zwakkere slag.”

Heb je nog tennishelden?
“Federer. Altijd al geweest. Hij heeft een mooie techniek. Mooie enkelhandige backhand.”

Als je 12 uur in het vliegtuig ging zitten en je mocht zelf uitkiezen naast wie; wie zou je dan kiezen?
“Dat is een lastige. Dan kies ik, denk ik, toch voor mijn zus. Mijn middelste zus, Sophia. Zij kan me altijd aan het lachen maken. Ze maakt altijd grapjes en dan wordt het ten minste niet saai als je zo lang in een vliegtuig zit.”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen; iets dat niet zo veel mensen weten?
“Ik kan nogal eens droog en sarcastisch uit de hoek komen. Dat verwachten mensen blijkbaar niet van me.”

Ruben Schepens

Niet alleen bij het eerste team is er sprake van nieuwe aanwas; ook bij de andere teams duiken regelmatig nieuwe gezichten op. Zo ook in gemengd 8, waar Ruben Schepens in 2016 voor het eerst zijn opwachting maakt. Daar moet meteen bij gezegd worden dat ouders, grootouders en andere familieleden bepaald geen onbekenden zijn bij de club.

Hoe kom jij bij Iduna terecht?
“Euh…. Op de fiets.”

En waar speelde je hiervoor?
“Bij TC Bilthoven. Daar wonen mijn ouders, dus daar ben ik ook begonnen met tennissen.”

Wat is je speelsterkte?
“Mijn speelsterkte is momenteel 5/5. Dat is het hoogste dat ik tot nu toe heb gestaan, maar dat gaat zeker nog beter worden…”

Wat is jouw sterke punt, als tennisser?
“Ik vind mijn service wel sterk.”

En waar mag nog wel wat aan gesleuteld worden?
“Ik moet nog veel werken aan de dropshot; die kan ik echt niet.”

Heb je nog tennishelden; profs die je bewondert?
Mijn tennisheld is Roger Federer, gewoon de beste speler met het mooiste tennis.”

Als je 12 uur in het vliegtuig moest zitten en je mocht zelf uitkiezen naast wie je mocht zitten, wie zou je dan kiezen?
“Vroeger was mijn held Bear Grylls, die vent die voor de lol een beetje dikke larven op eet en zo. Hij presenteert op TV een survival-programma over natuur en wilde beesten. Ik ben wel heel erg benieuwd naar zijn verhalen over Mount Everest. Daar is hij omheen gevlogen met een gemotoriseerde hangglider.”

En kun je nog iets geks vertellen over jezelf? Iets wat niet veel mensen weten?
“Ehm tja… De meeste mensen gebruiken een kussen voor onder hun hoofd. Ik ook, maar een extra kussen bij mijn voeten vind ik helemaal ideaal…”

Jos Vlaar

Jos Vlaar speelt nog niet erg lang bij Iduna, maar is toch makkelijk herkenbaar aan zijn Teddybeer-uitstraling. Dat wil echter niet zeggen dat hij op de baan geen agressie aan de dag kan leggen. Samen met Ernest van Veen en Arthur van Dinther vormt hij het mannelijke deel van gemengd 9 dat in de 4e klasse speelt.

Hoe ben je bij Iduna terecht gekomen? 
“Ik ben in Utrecht gaan studeren op de Uithof en zocht een grote club in Utrecht Oost met gravel en zo mogelijk ook smashcourt banen.”

Waar speelde je daarvoor dan?
“Ik kom uit Leiden, daar woont mijn moeder. Ik heb altijd bij Unicum gespeeld, daarna een paar jaar bij Roomburg.”

Wat is nu je speelsterkte?
“Ik ben nu 3/5.”

Is dat ook het hoogste dat je gehaald hebt?
“Het hoogste was vorig jaar toen ik 3/4 stond.”

Wat vind je zelf je eigen sterke punten als tennisser?
“Ik speel agressief, heb een goede forehand en kan mooie ballen slaan die ontzag afdwingen bij de tegenstander, maar ook lelijke waar ze overmoedig van kunnen worden. Ze krijgen moeilijk ritme tegen mij.”

En wat zou er nog verbeterd kunnen worden?
“Verbeterpunten zijn dat ik consistenter en beheerster wil spelen, mijn concentratie moet kunnen vasthouden, beter de momenten moet afwachten en uitkiezen om voor winners te gaan.”

Heb je nog tennishelden?
“Federer vanwege de magische ballen, de mooie techniek en het talent; Safin vanwege de pure brute kracht en de onvoorspelbaarheid. En ook Geert zijn trukendoos mag er zijn.”

Als je 12 uur in het vliegtuig zou zitten en je mocht zelf iemand uitkiezen om naast te zitten, wie zou je dan kiezen?
“Mijn vader, want die zie ik niet zo vaak als ik zou willen. Ik zou het hebben over mannendingen, dingen die hem trots op me maken, hoe het is in Afrika, misschien zelfs over vrouwen. Liever niet over carrièredingen. Verder een beetje tegen hem aanleunen en gewoon genieten dat hij naast me zit, wel 12 uur achter elkaar!”

En kun je nog iets geks over jezelf vertellen? Iets wat niet zoveel mensen van je weten?
“Ik ben begonnen met tennissen op een betonnen tennisbaantje in Afrika, Benin, waar ik tot mijn 10e heb gewoond. Spreek daardoor ook goed Frans. Verder houd ik soms meer van huisdieren dan van mensen….”